15 Aug 2016

Een teek, pak ‘m beet!

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar het kan u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans.

Een tekencontrole nadat u in het groen bent geweest, is een kleine moeite maar erg belangrijk. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.
 
Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Waar 'groen' is, zijn teken: in de natuur, vooral in het bos, maar ook in de duinen, het park en soms in de tuin. Teken zitten in hoog gras en struiken. Ze kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast om bloed op te zuigen. Teken bijten vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst, als het warmer is dan 7 graden. Mensen die veel in de natuur zijn en kinderen die buiten spelen hebben vaker tekenbeten.

In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de lyme-bacterie. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Van alle mensen met een tekenbeet, krijgt ongeveer 2% een ronde verkleuring van de huid en 0,2% van de mensen met een tekenbeet krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme. Ziekteverschijnselen door een infectie met de lymebacterie moeten behandeld worden met antibiotica.

In de voorlichtingsfilm 'Een teek? Pak 'm beet!' is te zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe mensen zichzelf kunnen controleren en hoe ze een teek moeten verwijderen.