Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een gas dat u niet kunt zien of ruiken. Maar het is wel gevaarlijk. 

Waar komt koolmonoxide vandaan? 
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig aanvoer van zuurstof is. Dit kan het geval zijn in een slecht geventileerde ruimte of bij slecht onderhouden of verkeerd aangesloten gasgestookte toestellen.

 

Welke apparaten kunnen koolmonoxide in huis veroorzaken?

 

Luchttoevoer

Luchtafvoer

Voorbeeld

Meeste risico

Binnen

Binnen

Afvoerloze geiser; gasfornuis/-oven; afvoerloze kachel op petroleum, butagas of gel

Minder risico

Binnen

Buiten

Geiser met afvoer; gashaard; open haard;houtkachel; oude CV-ketel

Kleinste risico

Buiten

Buiten

HR-CV-ketel (mits goed aangesloten)

Wat is koolmonoxidevergiftiging? 
Als er koolmonoxide in huis vrijkomt, ademt u dat in. Wanneer u gedurende een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, ontstaan er meestal geen klachten. Bij het inademen van veel koolmonoxide ontstaat een acute koolmonoxidevergiftiging. Dan kunnen klachten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid. U kunt zelfs bewusteloos raken en overlijden.

Koolmonoxidevergiftiging kan ook optreden bij het langdurig inademen van een kleine hoeveelheid koolmonoxide, we noemen dit ook wel een chronische koolmonoxidevergiftiging. Dit kan leiden tot aanhoudende klachten van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Wat kunt u doen als u klachten heeft? 
Als u de genoemde klachten herkent, is het belangrijk om direct maatregelen te nemen. Bij lichte klachten is het belangrijk om frisse lucht binnen te laten, door ramen en deuren wijd open te doen. Ook moet u de geiser, kachel of andere verbrandingstoestellen uitzetten. Laat deze snel nakijken door een installateur. Wanneer uw klachten niet overgaan is het aan te raden uw huisarts te raadplegen. Bij ernstige klachten gaat u direct naar buiten en waarschuwt u een arts en de brandweer.

Belangrijkste tips op een rij: 
 
Herkennen 

  • Wees alert op klachten als hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid. 
  •  Let op signalen van onvolledige verbranding. Als de vlammen instabiel flakkeren en gelig van kleur zijn, is de verbranding waarschijnlijk niet optimaal. 

Wat te doen bij klachten 

  • Laat bij lichte klachten direct frisse lucht in uw huis (ramen en deuren wijd opendoen) en ga bij ernstige klachten direct naar buiten. 

Voorkomen 

  • Laat uw geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie jaarlijks controleren door een erkend installateur. 
  • Laat de schoorsteen van een open haard ten minste één keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks de huiskamer in. 
  • Een schoorsteen van een toestel waarin kolen, olie of hout gestookt wordt, moet tenminste één keer per jaar geveegd worden. 
  • Een schoorsteen voor een gasgestookt toestel moet ieder jaar worden nagekeken en zo nodig worden schoongemaakt. 
  • Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in uw huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat zuurstof naar binnen kan en verbrandingsgas naar buiten. 
  • Heeft uw geiser geen afvoer, gebruik deze dan niet langer dan 20 minuten achter nodig elkaar. 
  • Plaats eventueel een koolmonoxidemelder. Die kunt u aanschaffen bij bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken en waarschuwt voor acuut gevaar. Controleer regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder.

Meer informatie 
Neem contact op met GGD Kennemerland, Medische Milieukunde, tel: 023 – 5159500. 

 

Stop koolmonoxide-vergiftiging

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn vanaf woensdag 1 februari gestart met een landelijke campagne om de kans op slachtoffers van koolmonoxide te verkleinen.

In Nederland worden nog steeds jaarlijks tientallen mensen het slachtoffer van koolmonoxide, soms zelfs met dodelijke afloop en vooral in de winter

Wil je weten of je ook risico loopt of wat je kunt doen om dat risico kleiner te maken ga dan naar www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide.

Via een test en praktische adviezen vraagt de campagne aandacht voor de gevaren van koolmonoxide.

Test jouw situatie: Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging?
            

Belangrijke veiligheidswaarschuwing koolmonoxidemelders

Recent is door onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gebleken, dat niet alle koolmonoxidemelders goed werken.

Het is mogelijk dat de volgende CO melders niet tijdig alarmeren:

-          Merk Flamingo,  type FA334  

-          Merk Alecto, type COA-22

-          Elro RM335

-          Smartwares RM336

-          König, types: SAS-CA100 en SEC-CA10.

Omdat koolmonoxide kan zorgen voor ernstige gezondheidsklachten, wordt geadviseerd om deze melders niet meer te gebruiken en contact op te nemen met de producent.

Zie verder:

https://www.nvwa.nl/actueel/waarschuwingen/waarschuwing/2060701/belangrijke-veiligheidswaarschuwing-konig-koolmonoxidemelder

 https://www.nvwa.nl/documenten/waarschuwingen/2017/02/23/belangrijke-veiligheidswaarschuwing-co-melders-elro-rm335-en-smartwares-rm336

De Consumentenbond heeft in de Consumentengids van oktober 2016 een test over koolmonoxidemelders gepubliceerd, zie: 

https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gidsen/consumentengids/2016/nummer-10---oktober/201610p34-test-koolmonoxidemelders3.pdf

 

Interessante link