Rookvrije gezonde woning

Zoals bijna iedereen wel weet, is roken slecht voor de gezondheid. Per uur sterven er in Nederland zeker twee mensen door de gevolgen van roken. Het is echter niet alleen ongezond voor degene die rookt. Ook voor andere mensen in huis die ‘meeroken’ is het schadelijk.

Ziek door meeroken
Ook van meeroken kan je ziek worden. Door mee te roken loop je 20% meer kans om longkanker te krijgen. Er zijn per jaar 200 meerokers in Nederland die sterven aan longkanker. Ook heb je meer kans op ziekten aan je hart. Daardoor gaan zelfs duizenden mensen te vroeg dood. Als je vaak meerookt, dan kun je problemen met je ademhaling krijgen. Dat geldt zeker voor kinderen, die er astma van kunnen krijgen. Mensen krijgen van meeroken bovendien hoofdpijn en last van hun keel, ogen en neus. Meer informatie over meeroken op de website van het longfonds. Zoek op "meeroken".

Afspraken over roken in huis
Veel mensen snappen wel dat kinderen beter niet in de rook kunnen zitten. Maak daarom goede afspraken over roken. Komen er gasten waarvan u weet dat ze roken? Laat het ze van tevoren weten als u liever niet wilt dat ze bij u in huis roken. Vertelt u ze dan waar ze wel kunnen roken, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Mits dit geen overlast voor de buren geeft. Vindt u het lastig om dit te vertellen aan uw gasten of familie? Op www.rokeninfo.nl staan tips die u kunnen helpen.

Lees meer op: Gezond Leven > Genotmiddelen