Voeding en beweging

GGD Kennemerland heeft in samenwerking met gemeenten en haar samenwerkingspartners een belangrijke rol in de preventie van overgewicht en diabetes. Het stimuleren van gezonde voeding en het bevorderen van beweging staan hierbij

Gezonde voeding en voldoende beweging
Gezonde voeding levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Door gevarieerd te eten is de kans het grootst dat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. De Schijf van Vijf is hierbij een goed uitgangspunt. Samen met regelmatig bewegen verkleint dit het risico op het ontstaan van verschillende ziekten zoals hartziekten, beroerte, diabetes, botontkalking, depressie en overgewicht. Het uitgangspunt voor voldoende beweging is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Deze verschilt per leeftijdsgroep.

Overgewicht
Overgewicht ontstaat doordat het lichaam meer energie binnenkrijgt dan het daadwerkelijk nodig heeft. De twee factoren die dus van invloed zijn op het ontstaan van overgewicht zijn: energie-inname (voeding) en energieverbruik (beweging).
Ongeveer de helft van alle volwassenen in Nederland kampt met overgewicht of obesitas. Minstens zo zorgwekkend is dat één op de zes kinderen overgewicht of obesitas heeft. Zij hebben een verhoogde kans op tal van ziekten en chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en psychische klachten.
Meer informatie

Beter in het Groen
Contact met de natuur kan de gezondheid bevorderen, zo blijkt uit onderzoek. Ook zijn er aanwijzingen dat de positieve effecten van bewegen versterkt worden wanneer de beweging buiten in de natuur plaatsvindt. Kortom 'groen bewegen' in de natuur biedt dubbel voordeel!
Benieuwd waar in uw buurt er activiteiten in de natuur worden georganiseerd, neem dan een kijkje op de website van Beter in het Groen.
Bent u zorg-, sport- of beweegaanbieder en biedt u activiteiten aan die buiten plaatsvinden? Meld uw aanbod dan aan bij www.beterinhetgroen.nl, zodat meer mensen uw aanbod weten te vinden.

Wat doet GGD Kennemerland?
GGD Kennemerland spant zich samen met haar gemeenten en samenwerkingspartners in om gezonde voeding en beweging bij de inwoners te stimuleren. Het doel hiervan is om het aantal mensen met overgewicht te verlagen.
GGD Kennemerland doet dit onder andere door alle gemeenten en samenwerkingspartners in de regio Kennemerland te adviseren over een integrale aanpak op het gebied van voeding en bewegen bij 0-100 jarigen. Dit doet zij o.a. door het organiseren van expertmeetings voor gemeenten en samenwerkingspartners. Hierbij worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en beweging besproken. Het doel hiervan is het ontwikkelen van beleid, waarbij aandacht besteedt wordt aan alle oorzaken van overgewicht.
GGD Kennemerland maakt bij haar integrale aanpak zoveel mogelijk gebruik van effectieve interventies, die vaak uitgevoerd worden met samenwerkingspartners. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Ik Lekker Fit’ voor het basisonderwijs. De Gezonde Schoolkantine voor het voortgezet onderwijs en de Beweegkuur voor volwassenen en ouderen.

  

Meer informatie
Bel of mail voor meer informatie over het onderwerp ‘voeding en beweging’, tel. 023-5159500 of e-mail secretariaatadvies&onderzoek@ggdkennemerland.nl.