Infectieziekten

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door micro-organismen. Dit kunnen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zijn. De overdracht van micro-organismen vindt plaats op een directe of indirecte manier. Verkoudheid bijvoorbeeld wordt direct van mens op mens overgedragen door hoesten of niezen. Indirecte besmetting vindt plaats door bijvoorbeeld het drinken van water of het eten van voedsel dat ziekteverwekkers bevat.

Een verkoudheid is een relatief onschuldige infectieziekte. Geelzucht en kinkhoest zijn ernstiger en vragen om een goede medische behandeling. Sommige infectieziekten zoals legionella, meningitis en polio kunnen grote gevolgen hebben. Het kan dan nodig zijn om op grote schaal te vaccineren. Zo is in 2002 een landelijke vaccinatiecampagne uitgevoerd tegen de meningokokkenziekte.

Bron- en contactonderzoek
De GGD houdt zich bezig met het opsporen, bestrijden en voorkómen van infectieziekten. Bij melding van een infectieziekte wordt er soms een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De GGD probeert dan te achterhalen waar de besmetting is opgelopen (bron) en wie er mogelijk nog meer besmet is (contacten). Vervolgens worden maatregelen genomen om verdere besmetting tegen te gaan.

Overzicht infectieziekten
Op Infectieziekten A-Z worden infectieziekten beschreven: de verschijnselen, de behandeling, de wijze van besmetting enzovoorts. Handige informatie op alfabetische volgorde gerangschikt.

Meer informatie
U kunt contact opnemen met een van de verpleegkundigen of artsen van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 023 789 1612.