Scabiës/Schurft

Scabiës of schurft is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien.

Een van de belangrijkste verschijnselen is toenemende jeuk. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten.

U kunt schurft oplopen door langdurig, intensief huidcontact met iemand die schurft heeft (15 minuten of langer), lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding. Waar normaal langdurig of veelvuldig huidcontact nodig is om besmet te raken, kan bij scabiës crustosa al besmetting optreden bij kortdurende contacten.

Scabies crustosa wordt veroorzaakt door dezelfde mijt, maar heeft een heftigere huidaandoening.  Gelijktijdige behandeling van (mogelijk) besmette personen is noodzakelijk om de terugkeer van de schurft te voorkomen.

GGD is betrokken als er meerdere schurftziektegevallen zijn. De GGD geeft advies en voorlichting om verspreiding van scabiës te voorkomen.

Meer informatie
Via onderstaande links vindt u meer informatie over de ziekteverschijnselen, de besmettelijkheid, diagnose en behandeling: