19 Jun 2017

Informatie voor reizigers naar Mekka

Gaat u voor de Hadj naar Mekka? Dan heeft u waarschijnlijk vaccinaties nodig. Saoedi-Arabië stelt de vaccinatie tegen meningokokken verplicht bij het aanvragen van een visum.

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die zich kan uiten als hersenvliesontsteking en/of bloedvergiftiging. The Ministry of Health van Saoedi-Arabië heeft de geldigheidsduur van het geconjugeerd meningokokkenvaccin gewijzigd naar 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het conjugaatvaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is. Naast de meningokokkenvaccinatie heeft u mogelijk nog andere vaccinaties nodig, zoals een vaccinatie tegen DTP of hepatitis A. Maak daarom op tijd een afspraak voor vaccinatie- en reisadvies.

MERS-Coronavirus
Tevens is sinds 2012 in Saoedi-Arabië een uitbraak gaande van het MERS-Coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome-Coronavirus). Een infectie met dit virus kan leiden tot een ernstige longontsteking. Daarom wordt aan reizigers met een gezondheidsprobleem of chronische ziekte geadviseerd om met hun behandelend (huis)arts te overleggen of de reis naar Mekka op dit moment verstandig is. Saoedi-Arabië adviseert zwangeren, kinderen jonger dan 12 jaar en personen ouder dan 65 jaar om de reis uit te stellen. Mocht u binnen twee weken na terugkomst uit Saoedi-Arabië klachten ontwikkelen, neem dan telefonisch contact op met de (huis)arts en vermeld uw recente reis naar Saoedi-Arabië. Zie voor meer informatie: veelgestelde vragen MERS-coronavirus (MERS-CoV)

Afspraak maken? Een afspraak voor het spreekuur kan op één van onderstaande locaties via het afsprakenbureau, tel. 023 789 1616 (elke werkdag tussen 8.30-17.00 uur) of via www.ggdreisvaccinaties.nl

  • Haarlem: GGD, locatie Zijlweg 200
  • Heemskerk: GGD, locatie Duitslandlaan 3
  • Hoofddorp: GGD, locatie Spaarnepoort 5

Kosten De kosten van de vaccinaties kunnen bij de meeste ziektekostenverzekeraars worden gedeclareerd vanuit een aanvullende verzekering.

Voor meer informatie zie ook www.ggdkennemerland.nl/reizigers