HPV

Voorkom baarmoederhalskanker: laat je prikken!
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voert de HPV vaccinatie uit.

Door de inenting kun je jezelf beschermen tegen een infectie met het HPV-virus. Voor een goede bescherming moet het vaccin tweemaal worden toegediend. Tussen de twee prikken zit nu standaard een periode van zes maanden. Er zijn veel verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee typen die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Uitnodiging
In het voorjaar van 2017 hebben wij 7 vaccinatiedata. Je ontvangt een uitnodiging.

  • Als je in het najaar je HPV vaccinatie hebt gehad, let dan op dat er minimaal 150 dagen tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten.
  • Kun je niet op het vermelde tijdstip, dan mag je ook op een ander tijdstip komen, let echter wel op de begin- en eindtijd;
  • Mocht je op de aangegeven datum/tijd verhinderd zijn, dan kun je naar een andere locatie en/of op een ander tijdstip komen. Je hoeft dit niet aan ons door te geven;
  • Heb je in 2016 een vaccinatie gemist, kom dan naar de vaccinatiedagen die in het onderstaande schema staan;
  • Kun je niet op onderstaande data, dan heb je de mogelijkheid om in het voorjaar 2017 de vaccinatie te komen halen.
  • Let op: mocht je geen vaccinatiekaart bij je hebben dan moet je je wel kunnen legitimeren;
  • Aan de vaccinatie zijn geen kosten verbonden. 

Meer informatie
Voor algemene informatie en het maken van afspraken bereikbaar via telefoonnummer 023-7891777 van maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur. E-mail: frontofficejgz@vrk.nl

Vaccinatieschema voorjaar 2017

1 maart, tijd: 13:30- 16:30 uur
Sporthal de Walvis Van Loenenlaan 1
1945 TB Beverwijk

8 maart, tijd: 13:30-16:30 uur
Spaarnehal Fie Carelsenplein 1
2036 AM Haarlem
15 maart, tijd: 13:30-16:30 uur
Zalencentrum Het Trefpunt
Hoofdweg 1318
2153 LS  Nieuw Vennep
29 maart, tijd: 13.30-16.30 uur
Sporthal het Polderhuis
Vestingplein 58
1991 RK Velserbroek
3 april,  tijd: 09.30-11.00 uur
Sportplaza De Sporthoeve
Snelliuslaan 1
1171 CZ  Badhoevedorp
5 april,  tijd: 13:30-16:30 uur
Kennemer Sportcenter
IJsbaanlaan 4a
2024 AV Haarlem

9 mei, tijd: 13:30-16:30 uur
Sportcentrum Kon. Willem Alexanderhal
Bennebroekerweg 800 
2134 AB  Hoofddorp

 

Algemene informatie

De Gezondheidsraad heeft besloten om de HPV vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. GGD Kennemerland verzorgt deze vaccinatie voor Kennemerland en Haarlemmermeer. Poster Hpv

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Het ontstaat na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Je kunt besmet raken met dit virus als je onbeschermd sexueel contact hebt (zonder condoom). Veel vrouwen worden in hun leven besmet met dit virus zonder dat ze het merken. Vaak al als tiener of jonge vrouw. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Bij sommige vrouwen blijft het virus langer zitten en kan er later baarmoederhalskanker ontstaan.

Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken bij jonge meisjes voldoende bescherming bieden. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Sinds de invoering van de HPV-prik in 2010 kregen meisjes drie prikken. Uit onderzoek van de producent is gebleken dat bij meisjes die voor hun 15e verjaardag beginnen, twee prikken even goede bescherming bieden als drie prikken. Voor meisjes die na hun 15e verjaardag met de inenting tegen HPV beginnen, blijft vaccinatie met drie prikken nodig voor een goede bescherming. Want uit onderzoek is ook gebleken dat oudere meisjes minder snel afweer opbouwen.

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prik. De uitnodiging voor de eerste prik krijgen ze in de eerste helft van het jaar. Vanaf nu volgt in de tweede helft van het jaar een uitnodiging voor de tweede prik. De prik die meisjes tot nu toe één maand na de eerste prik kregen, vervalt. Tussen de twee prikken zit nu standaard een periode van zes maanden.

Soms kan het nodig zijn dat meisjes nog drie prikken krijgen. Dat is het geval bij meisjes die achter lopen met de prikken of die later begonnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze kort geleden in Nederland zijn komen wonen. Een online hulpmiddel (www.prikkenteller.nl) helpt bij het bepalen hoeveel prikken een meisje nodig heeft.

Meer informatie
www.rivm.nl/hpv
www.prikkenteller.nl 
veel gestelde vragen