Seksualiteit

GGD Kennemerland heeft als taak om de seksuele gezondheid in de regio te bevorderen, en de verspreiding van soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) te voorkomen. Bij de soa poli van de GGD kunt u o.a. terecht voor een soa test, HIV (snel)test, advies over anticonceptie en alle andere vragen over seks. Naast het houden van soa spreekuren geeft de GGD ook voorlichting op scholen en evenementen over veilig vrijen.

Soa-spreekuren
De GGD houdt spreekuren waar een aantal doelgroepen terecht kan voor een chlamydia test of onderzoek naar andere soa. Ook kan er een HIV (snel) test worden gedaan. Alle spreekuren zijn op afspraak en gratis en anoniem.

Jongeren, anticonceptie en seks
Het aanbieden van laagdrempelige soa-zorg aan jongeren en het geven van hulp en advies aan jongeren die vragen hebben over seksualiteit (Sense) hoort eveneens tot de taken van de GGD. Denk hierbij aan het verstrekken van een recept voor de pil, ongewenste zwangerschap, erectieproblemen of pijn bij het vrijen. Hiervoor kunnen jongeren terecht op de bestaande soa-spreekuren. Ook dit is gratis en anoniem.

Hepatitis B vaccinatie
Door middel van een gratis hepatitis B vaccinatie aan bepaalde doelgroepen wordt getracht de verspreiding van hepatitis B te beperken en te voorkomen. GGD Kennemerland biedt deze vaccinatie actief aan personen aan die tot één van de doelgroepen behoren.

Seksueel geweld, seksaccidenten en PEP
Slachtoffers van seksueel geweld en mensen die op een andere manier ongewild hoog risico hebben gelopen op een besmetting met hiv en/of hepatitis B kunnen de kans op een infectie verminderen door snelle vaccinatie of toediening van medicatie (= Post Expositie Profylaxe = PEP). De GGD kan hierbij helpen. Neem na een risico zo snel mogelijk contact op met de GGD (023 7891612). Buiten kantoortijden kan dit via de huisartsenpost

Voorlichting
De afdeling Seksuele gezondheid van de GGD geeft aan verschillende doelgroepen voorlichting op het gebied van Seksuele gezondheid. Op interactieve wijze wordt er bijvoorbeeld jaarlijks tijdens de ‘Liefdestoer’ gastlessen verzorgd op middelbare scholen. Daarnaast is de GGD al jaren met succes vertegenwoordigd op Bevrijdingspop.

Daarnaast geven we voorlichting aan specifieke groepen, door docenten en buurtwerk te stimuleren en te ondersteunen in hun voorlichtingsactiviteiten, door te anticiperen op landelijke campagnes, door het opzetten van GVO projecten en door deelname aan een festival en/of een gezondheidsmarkt.

Aansluitend op de ontwikkelingen in de huidige informatievoorziening houden we ons actief bezig met de website en verlevendigen deze met actuele informatie over Seksuele Gezondheid. Verder vinden we het belangrijk om onze voorlichtingmaterialen actueel te houden door regelmatig het nieuwe aanbod te beoordelen en daar een keuze uit te maken.