Hiv-sneltest

Sommige mensen geven de voorkeur aan een hiv-sneltest boven een reguliere hiv-test. De hiv-sneltest is anoniem en wordt uitgevoerd via een prikje in de vinger.

Uitslag
De uitslag is na 30 minuten bekend. Een negatieve uitslag is goed bericht, een positieve uitslag niet. In geval van een hiv-positieve uitslag moet een tweede test de eerste bevestigen. Die uitslag duurt een week. De hiv-sneltest is slechts betrouwbaar als het risicocontact minimaal drie maanden geleden heeft plaatsgevonden.

HIV
HIV is het virus dat aids veroorzaakt. Het kan het lichaam op verschillende manieren binnendringen. In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op HIV-infectie. Het virus (HIV) kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk, maar vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om HIV op te lopen of over te dragen.

Een hiv-test is pas zinvol drie maanden na een onveilg contact. Anti-stoffen tegen het hiv-virus zijn pas na een langere tijd aantoonbaar. Omdat de antistoffen na drie maanden bij iedereen aantoonbaar zijn, wordt deze periode geadviseerd.