SOA

In 2012 steeg het aantal nieuwe consulten in de SOA poliklinieken van de GGD'en met 7% ten opzichte van 2011. Er waren ruim 121.000 bezoeken, daarbij werd bij 15% van de bezoekers één of meerdere soa gevonden. Er is over de jaren een licht stijgende trend te zien.

Behalve bij de soa-poliklinieken, worden jaarlijks ook veel SOA-testen uitgevoerd bij de huisarts; deze gegevens zijn niet meegenomen in bovenstaande aantallen, omdat de cijfers nog niet beschikbaar zijn. Chlamydia blijft de meest gevonden SOA. Van alle 15- tot 19 jarige bezoekers aan de SOA poli’s bleek 19,0% een chlamydia infectie te hebben.

Wat is een SOA?
SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen: besmettelijke aandoeningen die door seksueel contact worden overgedragen. Iedereen die onbeschermd vrijt loopt het risico een SOA op te lopen of door te geven. Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Sommige soa kunnen ernstige blijvende gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet bijtijds behandeld worden. Zo kunnen chlamydia en gonorroe tot onvruchtbaarheid leiden. Een condoom gebruiken tijdens het vrijen biedt de beste bescherming tegen de meeste SOA.

SOA top 7
Klik hier voor een overzicht van de SOA-top 7 en lees over de verschijnselen, mogelijke gevolgen, behandeling én preventie.

Een SOA is te herkennen aan:

  • afscheiding (waterig/pus) uit penis of vagina;
  • branderig gevoel bij het plassen;
  • pijn in onderbuik (vrouwen) of in testikels;
  • jeuk aan/rondom geslachtsdelen; 
  • zweertjes, wratjes of blaasjes op de penis, vagina of anus.

Heel veel mensen hebben echter een SOA zonder dat ze klachten hebben.

Wel of geen SOA?
Wacht niet bij het vermoeden van een SOA, ook al heeft u geen klachten. Neem bij twijfel over besmetting altijd contact op met de huisarts of maak een afspraak op de SOA-poli van de GGD. Bel voor meer informatie met de SOA-poli van de GGD op 023-789 1610 (ma t/m vrij van 9.00 - 12.00 uur).

Meer over SOA-spreekuren.

Meer informatie
Voor een persoonlijk advies kunt u ook bellen met de landelijke aids/soa infolijn van ma t/m vrij van 14:00 - 22:00 uur via tel. 0900-204 2040 (10 cent per minuut) of kijk op www.soaaids.nl (expertisecentrum voor HIV/AIDS en andere SOA).

Folder SOA en Seksualiteit