7 Oct 2016

Sporten op kunstgrasvelden

Op dit moment is er veel aandacht voor de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Wij begrijpen de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van tv-programma Zembla op 5 oktober 2016 waarin wordt gesproken over de mogelijke schadelijkheid van korrels (SBR-rubbergranulaat) in kunstgrasvelden.

GGD Kennemerland volgt de bestaande onderzoeken die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gedaan zijn over de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat. 

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wees er vrijdag 7 oktober 2016 op dat het RIVM niet verwacht dat, op basis van de bestudeerde informatie, de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico’s voor de gezondheid. Ook niet na de uitzending van Zembla van 5 oktober. 

Aanstaande maandag 10 oktober staat een afspraak gepland over kunstgras met onder andere het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken. 

GGD Kennemerland volgt het advies van het RIVM. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Minister Schippers heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn. 

Meer informatie