30 Mar 2016

Uitnodiging inenting tegen baarmoederhalskanker

Alle 12-jarige meisjes in de regio hebben een uitnodiging ontvangen om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.

De vaccinatie beschermt tegen twee soorten humaan papillomavirussen (HPV) die ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Het geeft hen geen garantie dat ze geen baarmoederhalskanker zullen krijgen, maar met deze vaccinatie zijn ze wel beter beschermd.

De vaccinatie bestaat uit 2 inentingen, de tweede inenting wordt ongeveer een half jaar na de eerste inenting gegeven.

Bijwerkingen
De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met andere inentingen en niet ernstig. Na de prik kunnen meisjes last krijgen van pijn in hun arm, sommige meisjes krijgen spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Deze verschijnselen gaan vanzelf weer over.

De bijwerkingen worden voortdurend in de gaten gehouden door het bijwerkingencentum Lareb. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gezien die het gevolg zouden zijn van de vaccinatie. Dit blijkt ook uit doorlopende onderzoeken.

Praten over de prik

Gemma Kenter (gynaecoloog): “Ik raad ieder meisje aan om de inenting te gaan halen. De beste leeftijd is rond de 12 jaar, omdat de meeste meisjes dan nog niet seksueel actief zijn en dus niet besmet zijn met HPV. Er zijn veel misverstanden, maar neem van mij aan: deze inenting is net zo veilig als elke andere inenting.”

Benieuwd wat andere meisjes, moeders en experts vinden? Ga naar www.rivm.nl/hpv.

Meer informatie
Bij de uitnodiging zit ook de brochure HPV-informatie voor meisjes van 12 jaar. Hierin wordt veel uitgelegd over het HPV-virus en de vaccinatie. Op de website www.rivm.nl/hpv staat meer informatie over de HPV-vaccinatie.

Op onze website vindt u meer informatie over de prikdagen, locatie en tijden.