3 Apr 2017

Week van de Teek

Tijdens de ‘week van de teek’ van 3 tot en met 9 april wordt er landelijk extra aandacht besteed aan tekenbeten en de ziekte van Lyme. GGD Kennemerland speelt hier op in door informatie te verspreiden over maatregelen die u zelf kunt nemen om tekenbeten en de ziekte van Lyme te voorkomen.Teek

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze komen overal in de natuur voor, denk hierbij aan de duinen, bossen, parken, plantsoenen, en soms je eigen tuin. Ze verschuilen zich vooral in de buurt van bomen, struiken, in hoog gras en tussen bladeren.

Voorkeurplekken
Teken voeden zich met het bloed van dieren en mensen. Ze kunnen zich overal in het lichaam vastbijten, maar hebben voorkeur voor knieholtes, liezen, bilnaad, oksels, nek en achter de oren. Teken zijn vooral actief van maart tot en met oktober. 

Ziekte van Lyme
Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar als de teek langere tijd in de huid vast zit kan je hier ziek van worden. In Nederland is ongeveer 1 op de 5 teken besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Geef een teek geen kans! Draag bedekkende kleding  als je de natuur in gaat en controleer jezelf daarna op teken. 

Verwijderen teek
Heeft een teek je toch te pakken? In de voorlichtingsfilm  ‘Een teek? Pak ‘m beet!’ zie je hoe je de teek het beste kan verwijderen. Noteer altijd de datum en plek waar je op de huid bent gebeten. Wees alert op klachten die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme. Dit kan een rode kring zijn rondom de plek van de tekenbeet, koorts, spier- en gewrichtspijn. Het is belangrijk om bij klachten naar de huisarts te gaan. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica, maar het is belangrijk hier snel mee te starten. 

Meer informatie
Voorlichtingsmateriaal en handige tips vindt u op de website van het RIVM.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling infectieziektebestrijding,  telefoonnummer 023-7891612.