4 Feb 2016

Zikavirus: reisadvies zwangere vrouwen aangescherpt

Het zikavirus komt al lange tijd voor in verschillende werelddelen. Sinds mei 2015 heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika en de verwachting is dat het virus zich nog verder zal verspreiden. Ook in Thailand en de Nederlandse Antillen is het zikavirus inmiddels aangetoond. Naar deze gebieden wordt veel gereisd, ook door Nederlanders.

Aangescherpt reisadvies
Er sprake van een aangescherpt reisadvies voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Vanwege de uitbraak van het zikavirus adviseert het RIVM om de noodzaak van een reis naar landen waar zikavirus voorkomt, met een arts te overleggen en uitstel te overwegen. Kijk voor een actuele landenlijst op de website van het RIVM.
 
Wat is zikavirusinfectie?
Een zikavirusinfectie verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan koorts, spierpijn, huiduitslag en hoofdpijn maar het kan ook ergere klachten geven. Het lijkt dus heel erg op een dengue infectie. De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.
 
Wat kunt u doen?
Muggenbescherming is belangrijk, ook in verband met dengue en chikungunya in deze gebieden.

Als zwangere vrouwen besluiten om toch op reis te gaan dan is het advies om, met name overdag, strikte maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide, tot maximaal 30%) bevat
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte

Meer weten?
Kijk dan op de website van het RIVM.