Geplaatst op: 16-08-2017 om 09:48 uur
Laatst gewijzigd op: 16-09-2024 om 10:26 uur

Wie zijn wij?

Het ambulanceteam van de GGD Kennemerland bestaat voor het grootste deel uit ambulanceverpleegkundigen, ambulancechauffeurs en meldkamercentralisten. Daarnaast zijn er medewerkers voor secretariële, logistieke en beleidsmatige ondersteuning.

Het team werkt vanaf de post in Haarlem, op de Zijlweg 200. Op deze post staan 10 ambulances, een rapid responder (auto zonder patiëntenvervoerscapaciteit), een ambulancemotor en 4 ambulancefietsen ter beschikking. Deze laatste worden vooral gebruikt tijdens evenementen of drukke horeca-avonden in het centrum.

Onze meldkamercentralisten

Vrijwel alle meldkamercentralisten van de MKA (meldkamer ambulancezorg) beschikken over een gespecialiseerde (verpleegkundige) opleiding voor het aannemen van 112 meldingen en het aansturen van de ambulances in de regio. De meldkamer centralist weet waar alle ambulanceteams in de regio zijn en of ze beschikbaar zijn. De centralist bepaalt daarna welk ambulanceteam het snelst bij jou ter plaatse is.

Onze ambulancechauffeurs

De ambulancechauffeurs zijn opgeleid en getraind om snel ter plekke te zijn en de ambulanceverpleegkundige te ondersteunen. Vanzelfsprekend zijn ambulancechauffeurs geschoold in het veilig vervoeren van patiënten in spoedeisende situaties.

Onze ambulanceverpleegkundigen

De ambulanceverpleegkundigen zijn opgeleid en getraind om acute zorg te verlenen. Naast een basisverpleegkundige opleiding beschikken ambulanceverpleegkundigen over een aanvullende specialistische opleiding. Ambulanceverpleegkundigen werken volgens een landelijk protocol – afspraken over wat ze mogen doen en hoe ze dat moeten doen. Op grond daarvan mogen zij bijvoorbeeld medicatie geven, infusen aanbrengen en een beademingsbuis inbrengen.

Drie ambulancezorgteams in Kennemerland

Het ambulance team van GGD Haarlem is één van de drie partijen die ambulancezorg levert in de regio Kennemerland. In Hoofddorp werkt het team van Ambulance Amsterdam Kennemerland (AAK) en in Velsen het team van Witte Kruis. Deze drie teams binnen de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) van Kennemerland leveren zorg aan alle inwoners in de regio. Door welk team je geholpen wordt, hangt af van wie het dichtst bij jou in de buurt is. Het kan daarom voorkomen dat je een vraag stelt over jouw vervoer aan de GGD en dat zij jouw vraag doorzetten naar het team van Hoofddorp of Velsen.

Ben je benieuwd naar de prestaties van RAV Kennemerland? Bekijk dan het jaarbeeld 2022.

Certificaat kwaliteitszorg; oog voor kwaliteit

Door continu processen en prestaties te verbeteren, probeert Ambulancezorg GGD Kennemerland aan de behoeften van haar klanten te voldoen. De ISO 9001:2015 helpt hierbij. De internationale ISO 9001-norm vormt een eisenkader voor een kwaliteitsmanagementsysteem en benadrukt het belang van de wensen van de klant, van kwaliteit en van continue ontwikkeling.

Bekijk hier het certificaat.

Certificaat Informatiebeveiliging; je gegevens in goede handen

Dit certificaat laat zien dat de gegevens van patiënten bij ons in goede handen zijn. Het voldoen aan de NEN 7510 norm helpt Ambulancezorg GGD Kennemerland om beveiligingsrisico’s te leren kennen en hierop in te spelen. Daarnaast geeft het een praktisch kader om onze informatiebeveiliging in te richten volgens de wettelijke eisen rond het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

Bekijk hier het certificaat.

Onze leveringsvoorwaarden; onze wederzijdse rechten en plichten

Ambulancezorg GGD Kennemerland werkt volgens de landelijke Algemene Leveringsvoorwaarden waarin rechten en plichten van de patiënt en de Ambulancezorg staan opgenomen.  

Je kunt als patiënt dan bijvoorbeeld denken aan:
  • duidelijke informatie over je gezondheidstoestand;
  • zelf beslissen of je toestemming geeft voor onderzoek of behandeling;
  • inzage in je medisch dossier;
  • recht op bescherming persoonsgegevens.

Ook heb je een aantal plichten, zoals:

  • het geven van duidelijke en volledige informatie aan ons ambulanceteam. Zodat zij je goed en verantwoord kunnen onderzoeken en behandelen;
  • je kunt je legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

 

Alle rechten en plichten staan in de leveringsvoorwaarden ambulancezorg.