Geplaatst op: 10-09-2019 om 13:28 uur
Laatst gewijzigd op: 10-09-2019 om 13:36 uur

Eten en drinken

Zorgt u zelf voor de catering, gebruik dan de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), die een complete risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen geeft. Besteedt u de catering uit, verzeker u er dan van dan dat de ingehuurde partij de regels serieus neemt en de veiligheid strikt langs de HACCP-meetlat legt. Wijs één persoon als hoofdverantwoordelijke aan (per kraam).

Belangrijk zijn:

  • Stromend water, zeep, wegwerphanddoekjes
  • Goede schoonmaakmiddelen en -mogelijkheden
  • Afsluitbare afvalemmer(s)
  • Koelmogelijkheid: de temperatuur van de koeling moet altijd onder de 7°C zijn
  • Gescheiden opslag en gebruik van voeding en schoonmaakmiddelen
  • Geen eten op de grond, en afdekken tegen ongedierte  

Wat voedsel(bereiding) betreft:

  • Let op t.h.t.-datum (ten minste houdbaar tot)
  • Plaats bereide producten na bereiding direct afgedekt in de koeling
  • Houd rauwe en bereide gerechten gescheiden tijdens de bereiding en in de koeling
  • Bij meerdaagse evenementen: hanteer first-in-first-out
  • Gebruik voedselthermometer (maak schoon na gebruik)
  • Controleer ook steeds de temperatuur van de koeling
  • Verhit warme gerechten boven de 75°C, bij opwarmen tot minimaal 60°C. Gebruik de au-bain-marie voor warmhouden, niet voor opwarmen
  • Was bestek waarmee geproefd is 

Bij barbecue:

  • Haal steeds kleine hoeveelheden tegelijk uit de koeling, vlak voor gebruik
  • Leg het gegrilde vlees of de vis op een schoon bord
  • Gebruik aparte tangen voor ongegrilde en gegrilde producten
  • Houd warm (au bain-marie) op temperatuur boven de 60°C
  • Serveer geen zwartgeblakerde producten  

Persoonlijke hygiëne:

  • Natuurlijk altijd handen wassen met water en zeep
  • Lange haren afdekken of opsteken
  • Geen sieraden en horloges, nagels kort, geen nagellak
  • Schone werkkleding en schorten
  • Niet hoesten of niezen boven het eten
  • Niet werken met buikgriepklachten
  • Wonden en wondjes goed afdekken  

Allergenen:

  • Houdt allergeneninformatie beschikbaar
  • Bij kinderevenementen: informeer vooraf bij ouders over allergieën  

Mochten meerdere mensen ondanks de voorzorg toch klachten krijgen:

  • Probeer de bron van de besmetting te achterhalen
  • Stop de verstrekking van het besmette of van besmetting verdachte eten
  • Informeer het publiek
  • Registreer de mensen die klachten hebben
  • Schakel de GGD in  

Bekijk voor nog meer informatie de Hygiënerichtlijn voor evenementen van het LCHV en de Checklist Veilig omgaan met eten op markten en evenementen van de NVWA.