Geplaatst op: 29-09-2023 om 13:31 uur
Laatst gewijzigd op: 17-01-2025 om 10:47 uur
Zorgrisicoprofiel Kennemerland
Voor een goede voorbereiding op rampen en crises is het van belang om te weten welke risico’s er in de regio zijn. Elke Veiligheidsregio stelt dan ook een Regionaal Risicoprofiel op om de risico’s te inventariseren en te analyseren. Maar wat betekenen deze risico’s voor de zorgketen? Het Zorgrisicoprofiel maakt deze vertaalslag.
Het Zorgrisicoprofiel is een aanvulling op het Regionaal Risicoprofiel en is gericht op de gehele geneeskundige keten, het samenwerkingsverband tussen de organisaties in de zorg, binnen het systeem van rampenbestrijding en crisisbeheersing.
GHOR Kennemerland heeft het Zorgrisicoprofiel in nauwe samenwerking met zorgpartners uit de acute én niet-acute zorg opgesteld. Het Zorgrisicoprofiel brengt in beeld welke crisistypen het meest relevant zijn om op voor te bereiden voor de geneeskundige zorgketen en welke knelpunten hierbij naar voren komen.
Waarom een zorgrisicoprofiel
Zorgpartners in de geneeskundige keten zijn vanuit de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz, art. 3) verplicht om de continuïteit van zorg te waarborgen, ook tijdens incidenten, rampen en crises. Tot nu toe bereidden zorginstellingen zich hier vooral op individuele basis op voor. Hierdoor was er beperkt inzicht in de risico’s voor de gehele geneeskundige keten en de onderlinge afhankelijkheden tussen de zorgpartners.
Het zorgrisicoprofiel geeft inzicht in waar de geneeskundige keten het meest kwetsbaar is ten tijde van een ramp en/of crisis. Aan de hand daarvan kan de geneeskundige keten met elkaar prioriteiten stellen bij de voorbereiding op rampen en crises. Het geeft een gezamenlijke focus in de geneeskundige keten en zorgt ervoor dat ervoor dat zorginstellingen voorbereid zijn om de best mogelijke zorg te kunnen verlenen tijdens een ramp en/of crisis. Het zorgrisicoprofiel ondersteunt hiermee het bestuur van de Veiligheidsregio en zorgpartners in de besluitvorming omtrent de disbalansen in vraag en aanbod van zorg bij rampen en crises.
Zorgrisicoprofiel Kennemerland
Aan de hand van de geselecteerde incidenttypen heeft de GHOR samen met de zorgpartners een analyse gemaakt van de knelpunten in en gevolgen voor de geneeskundige keten. De geselecteerde incidenttypen vormden de leidraad voor de gesprekken met de individuele zorginstellingen. Uit deze gesprekken bleek dat veel incidenttypen vergelijkbare knelpunten met zich meebrengen.
De GHOR heeft samen met de zorgpartners de belangrijkste knelpunten voor de gehele zorgketen geselecteerd. De conclusies en aanbevelingen die zijn geformuleerd zijn gecategoriseerd in de thema’s Zorgcontinuïteit, Informatiemanagement, Communicatie en Kennis & ervaring.
Thema Zorgcontinuïteit
Binnen de knelpunten m.b.t. zorgcontinuïteit is schaarste een belangrijke gedeelde factor. De aanbevelingen binnen het thema Zorgcontinuïteit zijn zowel gericht op de individuele zorginstellingen, als ook op het zoeken van de verbinding tussen sectoren binnen de zorgketen. Deze verbinding kan bestaan uit het maken van onderlinge afspraken ter voorbereiding op incidenten en crises, maar ook uit gezamenlijk oefenen.
Thema Informatiemanagement
Tijdens een crisis is het beschikken over de juiste informatie van cruciaal belang. Er is behoefte aan een informatieplatform waar alle zorginstellingen op zijn aangesloten. De aanbevelingen zijn gericht op het verbeteren van informatiemanagement.
Thema Communicatie
Uitval van communicatiemiddelen kan zorgen voor stagnatie in de zorgketen. Dit heeft met name grote impact voor de spoedzorg. De aanbevelingen richten zich op alternatieve vervangende communicatiemiddelen voor spoedzorg en het gezamenlijk optrekken door zorginstellingen bij de externe communicatie tijdens crisis.
Thema Kennis en Ervaring
Bij incidenten en crises wordt er een groot beroep gedaan op personeel. Kennis en ervaring van personeel kan helpen om een incident of crisis goed af te handelen. De aanbevelingen richten zich op behoud van zorgpersoneel met kennis en ervaring.