Geplaatst op: 25-07-2024 om 11:17 uur
Laatst gewijzigd op: 25-07-2024 om 14:24 uur

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis A-virus. Hepatitis A verloopt meestal mild.

Hoe krijg je hepatitis A?

Hepatitis A krijg je door het drinken van water en het eten van voedsel dat besmet is met het hepatitis-A-virus. De poep van iemand met hepatitis A is erg besmettelijk. Via de handen kan het hepatitis A-virus op eten en in drinken terechtkomen. 

Hepatitis A komt in Nederland niet zo vaak voor. In landen waar de hygiëne slechter is, komt hepatitis A vaker voor.  

Wat zijn de klachten bij hepatitis A? 

Klachten bij hepatitis A kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Lichte koorts
  • Pijn in de bovenbuik
  • Misselijkheid
  • Geelzucht waarbij de huid en het oogwit geel worden, de urine zo donker is als cola en de ontlasting zo licht als stopverf (alleen volwassenen krijgen geelzucht van hepatitis A).

Iemand met hepatitis A heeft niet altijd klachten. Dit geldt met name voor jonge kinderen. Hepatitis A verloopt meestal mild en duurt vaak niet langer dan zes weken.  

Hoe kun je hepatitis A voorkomen?

Om geen hepatitis A te krijgen is goede hygiëne erg belangrijk. Was je handen regelmatig met zeep, zeker voordat je eten bereidt. Was ook altijd je handen na toiletbezoek en na het verschonen van luiers. Let ook op met het drinken van water en het eten van voedsel in bepaalde landen, zoals in de (sub)tropen en in landen als Marokko en Turkije. Tips voor veilig eten en drinken op reis, kun je vinden op de website van GGD Reisvaccinaties.

Vaccinatie tegen hepatitis A

Er is een vaccinatie tegen hepatitis A. Als je naar bepaalde landen reist, zoals in Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika of Azië raden wij een vaccinatie tegen hepatitis A aan. Maar ook in landen dichterbij huis komt hepatitis A voor. Denk aan Turkije en Albanië. Op de website van GGD Reisvaccinaties kun je zien voor welke landen een hepatitis A-vaccinatie aangeraden wordt. 

Meer weten over hepatitis A? Kijk op de website van het RIVM >

 

Wat doet de GGD?

Als een arts of een laboratorium bij iemand hepatitis A vaststelt, zijn zij verplicht om dat te melden bij de GGD. De GGD spoort de bron van de infectie op. Ook zoekt de GGD uit of de mensen met wie de patiënt contact heeft gehad risico lopen om ook besmet te zijn met hepatitis. Daarna neemt de GGD maatregelen om deze contacten te beschermen om zo verdere verspreiding van hepatitis te voorkomen. Verder vaccineert de GGD mensen tegen hepatitis A die een reis gaan maken.