Geplaatst op: 19-03-2024 om 12:54 uur
Laatst gewijzigd op: 09-07-2024 om 13:37 uur

Mazelen

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Je kunt mazelen oplopen als je nog geen mazelen hebt gehad of niet tegen mazelen bent ingeënt. Het vaccin tegen mazelen zit in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is mazelen? 

Bekijk de video:

 

Is mazelen gevaarlijk?

In de meeste gevallen is mazelen een onschuldige kinderziekte, maar sommige mensen hebben kans op ernstige klachten. Dit geldt bijvoorbeeld voor: 

  • Hele jonge kinderen. Vooral jonge baby’s van moeders die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad. Zij hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en overlijden. 
  • Volwassenen: hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op ziekenhuisopname. 
  • Kinderen met een ernstig verminderde afweer. Zij lopen risico op een zeer ernstige, mogelijke dodelijke infectie. 
  • Zwangeren die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad. Mazelen veroorzaakt bij het kind geen aangeboren afwijkingen. Maar het kan in zeldzame gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.  

Vaccinatie tegen mazelen

Er is een vaccinatie tegen mazelen: de BMR-vaccinatie. BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Kinderen van 14 maanden en 9 jaar oud krijgen deze inenting aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma

 

Vaccinatie gemist?

  • Kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen kunnen tot hun 18e verjaardag de BMR-vaccinaties inhalen. Maak daarvoor een afspraak met de Jeugdgezondheidszorg. Kijk voor meer informatie bij Vaccinaties Jeugd of bel met 023 - 789 17 77 op werkdagen tussen 08.30 – 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur.
  • Volwassenen die geen mazelen gehad hebben en niet tegen mazelen zijn ingeënt, kunnen zich (op eigen kosten) laten vaccineren. Bij GGD Kennemerland kan je hier een afspraak voor maken via Vaccinaties op Maat. Een afspraak maak je door te bellen met ons klantcontactcentrum 023 - 789 16 31 op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur.
 

Hoe herken ik mazelen? 

Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:  

  • Koorts  
  • Ziek voelen 
  • Neusverkoudheid  
  • Hoesten 
  • Ontstoken ogen (iemand kan niet goed tegen licht) 
  • Kleine witte vlekjes in de mond (bij 1 op de 3 patiënten) 

Na 3 tot 7 dagen ontstaan er rode vlekjes. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Deze vlekjes voelen ruw als schuurpapier. Bij mazelen kan soms ook middenoorontsteking voorkomen. In ernstige gevallen krijgt iemand longontsteking of hersenontsteking. Heel soms veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die pas jaren na de mazelen begint. Deze late vorm van hersenontsteking is dodelijk.

Iemand die mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Soms krijgt iemand die is ingeënt toch mazelen. Deze persoon wordt meestal minder ziek.

Hoe krijg je mazelen? 

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is veel besmettelijker dan bijvoorbeeld griep. Het mazelenvirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als iemand met mazelen hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kunt deze druppeltjes inademen en besmet raken. Je bent besmettelijk zodra de eerste klachten beginnen tot 4 dagen nadat je de eerste vlekjes krijgt.

Wat kan ik doen als ik mazelen heb?

Er is geen behandeling tegen mazelen. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen voelen zich na 7 tot 10 dagen weer beter. Sommige patiënten worden ernstiger ziek. 

Iemand met mazelen wordt geadviseerd om in de besmettelijk periode thuis te blijven om verdere verspreiding te voorkomen. Denk je dat jouw kind mazelen heeft? Of denk je zelf dat je mazelen hebt? Bel dan de huisarts. Als de huisarts mazelen bij jou of je kind bevestigt, zal de GGD contact opnemen om bron- en contactonderzoek te doen. Ook is het belangrijk om de pedagogisch medewerker of leerkracht te informeren. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. 

Meer weten over mazelen? Kijk op de website van het RIVM.