Laatst gewijzigd op: 22-08-2024 om 16:51 uur
Mpox
Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan knuffelen, intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven.
Op 14 augustus 2024 heeft de WHO een uitbraak van Mpox in de Democratische Republiek Congo (DRC) aangemerkt als noodsituatie. We begrijpen dat hier onrust over ontstaat. De infecties worden veroorzaakt door verschillende varianten (clade Ia & clade Ib) van het mpox virus. Dit zijn andere varianten van het mpox virus dan de variant (clade 2), die in 2022-2023 een uitbraak heeft veroorzaakt in Nederland en andere Westerse landen. Het type virus dat in 2022 wereldwijd en ook in regio Kennemerland rondging is Clade 2. Er is in 2022 een vaccinatie campagne geweest, deze is momenteel gestopt. Op dit moment heeft GGD Kennemerland geen meldingen van de variant Clade 1 ontvangen. We houden de situatie in Afrika goed in de gaten. Ook bij nieuwe meldingen van Mpox in Kennemerland zijn we alert. |
Wat is Mpox?
Mpox wordt veroorzaakt door een virus wat lijkt op het pokkenvirus (variolavirus). Mpox komt voor bij dieren, waarschijnlijk vooral bij knaagdieren (zoals muizen en ratten). Maar ook mensen kunnen er ziek van worden. Mpox komt met name voor in Centraal en West Afrika.
Mensen worden vooral besmet door het contact met dieren of mensen die het virus bij zich hebben. Het virus kan binnendringen via kleine (ook onzichtbare) wondjes in de huid of via de slijmvliezen (mond, neus en ogen of via seksueel contact). Het vocht wat uit de bultjes komt bij iemand die virus heeft is besmettelijk.
Zo herken je Mpox
Iemand die ziek wordt van het mpox virus krijgt meestal eerst last van koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen (ongeveer 1-3) volgt huiduitslag, die meestal in het gezicht begint. Eerst zijn dit vlekken, daarna worden het bultjes die met vocht gevuld zijn. Als de bultjes indrogen ontstaan korstjes die er na 2-3 weken afvallen.
Als je denkt dat je Mpox hebt
- Bel je huisarts als je denkt dat je Mpox hebt. Je huisarts kan zelf testen en kan eventueel overleggen met de GGD. Het is belangrijk dat zodra je vermoedt dat je Mpox hebt, je direct naar huis gaat en contact met andere personen vermijdt.
- Als uit de test blijkt dat je Mpox hebt, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. Je krijgt ook adviezen en leefregels voor de tijd dat je besmettelijk bent. Door snel te handelen bij klachten kun je ervoor zorgen dat je het virus niet doorgeeft aan de mensen om je heen.
Mpox besmetting voorkomen
- Vermijd huid-op-huidcontact (inclusief seksueel contact) met mensen die ziek zijn of een huiduitslag hebben die lijkt op Mpox.
- Vermijd contact met dieren, met name knaagdieren.
- Vermijd het aanraken van besmette items zoals beddengoed/kleding of het delen van eetgerei/bekers, eten of drinken met een persoon die Mpox heeft of kan hebben.
Heb je vragen over Mpox? Bel dan naar het informatienummer 023 789 1612 bereikbaar van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 16.30 uur. |
Meer informatie
- RIVM: uitgebreide informatie over Mpox
- RIVM: veelgestelde vragen over Mpox
- Soa Aids Nederland: antwoord op je vragen over Mpox