Laatst gewijzigd op: 04-03-2024 om 11:24 uur
Rabiës (hondsdolheid)
Wat zijn de klachten bij rabiës?
Rabiës begint met griepachtige klachten, zoals rillingen, koorts, overgeven en hoofdpijn. Daarna kun je last krijgen van:
- Kramp in de spieren die steeds erger wordt
- Stuiptrekkingen waarbij het hele lichaam begint te schokken
- Verlammingsverschijnselen
- Problemen met slikken en ademen
- Angst voor water
Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot de dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de 20 tot 90 dagen.
Hoe krijg je rabiës?
Je kunt rabiës krijgen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet zoogdier. Het virus zit in het speeksel van het dier. Vooral vleermuizen, vossen, apen, katten en honden kunnen hondsdolheid overdragen. In Nederland komt rabiës nauwelijks voor, alleen bepaalde vleermuizen kunnen het overbrengen. De meeste mensen lopen het risico op rabiës in het buitenland op.
Bescherming en vaccineren tegen rabiës
Vermijd zoveel mogelijk contact met dieren in gebieden of landen waar rabiës voorkomt. Dieren kunnen onverwachts uithalen en dan zit een beet, krab of lik in een klein hoekje. Raak gewonde of dode dieren niet aan.
Afhankelijk van je reisbestemming, het doel van je reis en de reisduur kan het verstandig zijn om je te laten vaccineren tegen rabiës. Neem voor je op reis gaat contact op met de reispoli van GGD Kennemerland om je te laten adviseren en een afspraak in te plannen.
Wat te doen bij een verwonding door een dier in het buitenland?
Ben je in het buitenland en ben je gebeten, gekrabd of gelikt in een open wondje door een dier? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je reis- en of zorgverzekering. Zij adviseren je over het inschakelen van medische hulp. Ook als je al gevaccineerd bent tegen rabiës, heb je misschien een aanvullende behandeling nodig. Dit beslist de lokale arts. Het is belangrijk dat je behandeld wordt voordat je klachten krijgt, want als rabiës niet wordt behandeld is het dodelijk.
In sommige landen buiten Europa is het risico op rabiës erg groot en zijn antistoffen (MARIG) en of vaccinaties slecht te krijgen. In dat geval moet je meteen terug naar Nederland.
Weer terug in Nederland
Neem contact op met de GGD zodra je terug in Nederland bent. Ook als je al voor je reis bent gevaccineerd. De afdeling Infectieziekten beoordeelt dan samen met jou en eventueel in overleg met de alarmcentrale of het RIVM of er een kans is geweest op het oplopen van rabiës en of er nog vervolgvaccinaties en/of antistoffen nodig zijn.
Contact afdeling Infectieziektebestrijding
|
Meer informatie
- Op de website van het RIVM lees je meer informatie voor reizigers.
- Kijk op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) voor informatie over vaccinaties en preventieve maatregelen per land.