Geplaatst op: 26-07-2017 om 19:29 uur
Laatst gewijzigd op: 24-12-2024 om 11:16 uur

Zelfmoordpreventie

0800-0113 (gratis) of 113

Iedere dag overlijden er in Nederland gemiddeld 5 mensen aan suïcide. In 2023 overleden 1885 mensen aan suïcide, dit aantal kan jaarlijks iets fluctueren maar blijft over tijd ongeveer gelijk. Niet iedere suïcide leidt tot overlijden, naar schatting doen 40.000 mensen een poging tot suïcide, dit komt neer op gemiddeld 14 mensen per dag. Het leed wat een suïcide met zich mee brengt is groot en raakt gemiddeld 135 personen, denk hierbij aan familie, vrienden, collega’s en klasgenoten. Dit komt neer op ongeveer 250.000 personen per jaar.  

Hulp & advies

Worstel je zelf of ken je iemand met zelfmoordgedachten?

  • Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner, ouders of beste vriend(in).
  • Je kunt ook altijd terecht bij uw huisarts. Deel je gedachten en vraag advies. In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH-GGZ. De POH-GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.
  • Neem contact op met je hulpverlener als je die hebt. Bijvoorbeeld met je GGZ behandelaar of maatschappelijk werker. Dat mag altijd, ook als je hier nooit eerder over hebt gesproken.
  • Kenter Jeugdhulp biedt Praten Online, een website voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar, die zich down of gespannen voelen. Zij bieden een chatfunctie met professionals.
  • Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis en anoniem terecht bij 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of de website113.nl.

Zelfhulp

Ga je liever zelfstandig aan de slag met je zelfmoordgedachten? Dat kan. 113 Zelfmoordpreventie biedt hiervoor een aantal mogelijkheden. Onthoud wel dat zelfhulp geen vervanging is voor professionele hulp.

  • Zelfhulpcursus: worstel je met zelfmoordgedachten en wil je daar beter mee om leren gaan? Doe de gratis online zelfhulpcursus van 113. Deze is ook anoniem te doen.
  • Zelftest: heb je professionele hulp nodig als je aan zelfmoord denkt? Of als je somber, depressief of bang bent? Dit kun je eenvoudig checken via een zelftest. Je krijgt meteen antwoorden. De testen  zijn anoniem en kosten je maar een paar minuten.
  • Veiligheidsplan: Als je in een crisissituatie zit, is het lastig om te bedenken wat je moet doen. Daarom is het fijn als je een veiligheidsplan hebt om op terug te vallen. Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo’n crisis te voorkómen.
  • BackUp app: Als je weleens zelfmoordgedachten hebt, kan het een veilig gevoel geven als je iets hebt om op terug te vallen. Precies daarvoor is er de BackUp app. Hierin zitten allerlei hulpmiddelen die jou kunnen helpen als je dat nodig hebt. De inhoud van de app kan je ook delen en bespreken met mensen die je vertrouwt. 

Hulp voor een ander

Je vermoedt dat iemand om wie je geeft aan zelfdoding denkt. Hoe breng je dit onderwerp ter sprake? En wat kan je doen om diegene te helpen? Dat ontdek je in de gratis VraagMaar online training suïcidepreventie van 113. Handig: je kan meteen beginnen en rondt de training binnen een uur af.

Actieteam Suicidepreventie

GGD Kennemerland, GGZinGeest en Kenter Jeugdhulp zetten sinds 2016 binnen de Veiligheidsregio Kennemerland suïcidepreventie op de agenda. Ze hebben het Actieteam Suïcidepreventie opgericht van waaruit diverse activiteiten worden opgezet.