Nieuws
Geplaatst op: 11-03-2021 om 20:14 uur
Laatst gewijzigd op: 15-03-2021 om 10:15 uur

Lentekriebels

​Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart is het de week van de lentekriebels. In deze week staan weerbaarheid, relaties en seksualiteit centraal. Scholen die hieraan meedoen besteden hier in deze week extra aandacht aan. Het thema dit jaar is: seksuele en genderdiversiteit.

Ook onze afdelingen Seksuele gezondheid en de Gezonde schooladviseurs stimuleren scholen om mee te doen aan de week van de Lentekriebels en deze week te gebruiken als opstapje om vervolgens op een structurele wijze aandacht te besteden aan het thema relationele en seksuele vorming. Wij kunnen daarbij ondersteuning bieden in de vorm van docententrainingen, gastlessen of het mee organiseren van (online) ouderavonden

Lessen over kriebels in je buik

Tijdens de Week van de Lentekriebels geven scholen relationele en seksuele vorming. De lessen gaan onder meer over verliefdheid, je lichaam, wensen en grenzen aangeven, verschillende relatievormen, de puberteit en seksualiteit. Het thema seksuele en genderdiversiteit is geïntegreerd in verschillende lessen. Door aandacht te hebben voor sekse, gender en seksuele diversiteit in het basisonderwijs, wordt de acceptatie van eigen gevoelens met betrekking tot seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken en die van anderen ondersteund. Dit draagt bij aan een school  en een samenleving waar ieder kind zichzelf mag zijn.

Handreiking sekse, gender & seksuele diversiteit

Speciaal voor dit thema is er een handreiking ontwikkeld. Hierin worden de begrippen sekse, gender en seksuele diversiteit uitgelegd en wordt achtergrondinformatie gegeven over LHBTI+ thema’s en vragen die voor kinderen of ouders belangrijk kunnen zijn. Daarnaast worden tips gegeven hoe hier in de klas aandacht aan te besteden en mee om te gaan. Ook worden er online bronnen genoemd voor meer informatie of hulp voor leerkrachten, leerlingen en ouders.

De Week van de Lentekriebels is een landelijk initiatief van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met de GGD.

Meer informatie hierover vind je op: www.weekvandelentekriebels.nl

Heb je vragen over ondersteuning van G GD Kennemerland bij het thema relationele en seksuele vorming, mail dan naar SBakker@ggdkennemerland.nl