Laatst gewijzigd op: 11-03-2022 om 12:46 uur
RIVM-onderzoek over stof in de IJmond
Samenstelling van het stof
De samenstelling van het stof is onderzocht en er is een risicobeoordeling voor de gezondheid gedaan. Hieruit blijkt dat er voor de meeste aangetroffen stoffen geen effecten op de gezondheid worden verwacht. Alleen de hoeveelheid lood en PAK in het stof brengt voor kinderen een extra gezondheidsrisico met zich mee. Iedereen in Nederland krijgt via voedsel al te veel van deze beide stoffen binnen. Extra inname van lood en PAK is daarom onwenselijk.
Wat kunnen inwoners doen?
Hoewel de inwoners er niets aan kunnen doen dat het stof in hun omgeving neerkomt, kan de blootstelling via hand-mondcontact en de huid beperkt worden door het schoonmaken van speeltoestellen, regelmatig handen wassen (ook van de kinderen) en goed afspoelen van moestuingewassen.
Tata Steel terrein
Het onderzoek gaat over grotere stofdeeltjes, waarvan bekend is dat die dicht bij de bron neerdalen. Dat juist in de IJmond (en met name Wijk aan Zee) de hoeveelheid aanwezig stof hoger is, is dus een aanwijzing dat de industrie op het Tata Steel terrein een rol speelt. Later dit jaar volgt nog een meer gericht onderzoek van het RIVM naar bronnen van luchtvervuiling in de regio, in opdracht van provincie Noord-Holland.
Zorgen over luchtkwaliteit
GGD Kennemerland heeft al langer zorgen over de luchtkwaliteit in onze regio. De GGD pleit daarom stelselmatig voor verbetering van de luchtkwaliteit in de regio, met als doel het leefklimaat en daarmee de gezondheid van de inwoners te verbeteren. Dit onderzoek van RIVM onderstreept het belang hiervan.