Nieuws
Geplaatst op: 14-12-2021 om 13:52 uur
Laatst gewijzigd op: 14-12-2021 om 14:03 uur

Column: Boostercampagne in de versnelling

Hoewel veel mensen vonden dat het sneller en eerder had gemoeten, is de boostercampagne op stoom aan het komen. Midden van deze maand hebben alle 60-plussers de uitnodiging ontvangen voor het maken van een afspraak. Willen we snel kunnen doorwerken dan is massavaccinatie het uitgangspunt. Dus we zullen er iets voor over moeten hebben om snel de boosterprik gezet te krijgen die onze bescherming weer op het goede niveau brengt. Alles met de bedoeling de kans op ernstig ziekteverloop en mogelijk een opname in een ziekenhuis af te wenden.

Dat is in het bijzonder van belang omdat eind november een nieuwe variant van het virus is ontdekt in Zuid Afrika. Deze zogeheten Omikron variant blijkt zich snel te verspreiden en de door ons gebruikte vaccins blijken er, zonder booster, minder vat op te hebben. Dat is de reden waarom zorgen bestaan over wat deze nieuwe virusvariant zou kunnen gaan betekenen. Niet alleen ten aanzien van het overeind houden van de zorg – met alle personele problematiek waarvoor men zich al gesteld ziet komt Omikron er nog een keer bovenop – maar ook om ontwrichting van de samenleving in de vorm van een lockdown te voorkomen. Dit heeft het kabinet tot de overtuiging gebracht dat het nodig is om ook alle 60minners zo snel als mogelijk een boosterprik te laten krijgen.

Gas op de plank zoals Verstappen

Voor de GGD’n betekent dit dat het vaccinatieproces in een hogere versnelling moet. Gas op de plank, zoals Max Verstappen liet zien in zijn race tegen Lewis Hamilton om het wereldkampioenschap. Het was op het randje, maar hij was er toch voorbij. Hoewel ook de mensen bij de GGD al meer dan twee jaar hard aan het werk zijn, zien zij het belang om de gevraagde versnelling in te zetten en wordt er op dit moment van alles gedaan om het vaccinatievolume te vergroten. Het verruimen van openingstijden, het bijzetten van priklijnen, het vereenvoudigen van de administratieve processen en nog zo wat zijn de knoppen waaraan wordt gedraaid om dit mogelijk te maken. We concentreren ons daarbij op de locaties die we nu ingericht hebben, waarbij we in Haarlem nog onderzoeken hoe we daar prikvolume kunnen bijzetten. Hopelijk gaat dat lukken. Hoewel nabijheid van een priklocatie voor burgers fijn is, is dat niet het vertrekpunt omdat dit ten koste gaat van de snelheid die wordt gewild. Het is een luxe die we op dit moment niet altijd hebben.

Allemaal een beetje inschikken

Hoe kunnen we er samen met elkaar een nieuw succes van maken? We kunnen ons houden aan de basisregels en geduld hebben tot de uitnodiging op de mat valt of je via de media de oproep ziet langskomen dat jouw leeftijd aan de beurt is. Het helpt niet als we proberen voorrang te verwerven of bij een locatie langsgaan in de hoop om tussendoor geholpen worden. Nog los van dat de prik alleen op afspraak wordt gezet, leidt het af van waar we mee bezig zijn en vraagt het energie die beter voor iets anders kan worden gebruikt. Dat gaat ons met elkaar moeten lukken, denk ik maar zo. Laten we allemaal een beetje inschikken, dan zitten we er over een paar weken comfortabel bij. Zijn we beter beschermd, kan de zorg worden ontzien en kan – hoe schraal dat nu ook voelt – het dagelijks leven toch zijn voortgang krijgen zonder grote beperkingen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

www.ggdkennemerland.nl/coronavaccin