Nieuws
Geplaatst op: 10-12-2021 om 10:18 uur
Laatst gewijzigd op: 10-12-2021 om 10:22 uur

Leven op straat in de winter

Twee maal per week verzorgt de GGD het verpleegkundig spreekuur* Damiate. Dit is voor dak- en thuislozen en mensen zonder verblijfsdocumenten die medische zorg nodig hebben. Zeker met de feestdagen in aantocht voer tot nadenken. We geven je hieronder dan ook een inkijkje in het harde bestaan van een dakloze.

Loopvoeten

“Daar staat hij dan, een vriendelijk ogende man met een mooie coupe wild grijs haar. Rokend aan zijn sjaggie. Hij heeft alleen een tas en slaapzak bij zich, komt uit Oost-Europa en spreekt een klein beetje Engels. Met pijn vertrokken gezicht hinkt hij mee naar binnen. Hij vraagt om een paracetamol. We vermoeden dat er iets aan de hand is met zijn voet. Voorzichtig doet hij zijn natte schoenen uit, daarna zijn natte sokken… We zijn heel wat gewend, maar wat we hier zien, is meer dan zorgwekkend. Loopvoeten, een veel voorkomend probleem bij daklozen die lang lopen op slecht schoeisel. Met daarbij een slechte voethygiëne en een infectie ligt op de loer. Helemaal in deze natte periode waarin schoenen en sokken niet de kans krijgen te drogen.”

Ziekenboeg

“Deze man heeft dringend medische hulp nodig. Ook hier geldt: nood breekt wetten, het maakt niet uit waar je vandaan komt. Een huisarts beoordeelt de medische situatie en gelukkig is er nog plek vrij in de ziekenboeg van de GGD. Via de straatpastoor regelen we nieuwe sokken en een paar schoenen voor de man, die zichtbaar opgelucht is. Met een helder ingetekende routebeschrijving is hij vervolgens op pad gegaan naar huisarts en ziekenboeg. We spreken af dat we hem daar snel komen opzoeken. Maar… de dag erna blijkt dat hij nooit is aangekomen op de gewenste locaties. Dat is niet erg; we proberen het gewoon opnieuw. Gelukkig heeft Stem in de Stad hem alsnog getraceerd en is hij vervolgens met een medewerker naar de huisarts gegaan.”

Eind goed…?

“Uiteindelijk is hij door de huisartsenzorg,  de antibiotica en plaatsing op de ziekenboeg goed opgeknapt. Wij hebben Barka, een organisatie die zich inzet voor mensen uit Oost-Europa, betrokken. Zij hebben hem bezocht en met hem gesproken en gekeken naar wensen en mogelijkheden. En… ze hebben een betrouwbare werkgever, die ook huisvesting biedt, gevonden in Limburg. Na anderhalve week vertrekt de man met een treinkaartje op zak naar een nieuw leven in Limburg.”

Wat kun jij doen?

Dit verhaal gaat over mensen die om allerlei redenen vertoeven op straat en geen dak boven hun hoofd hebben. Ook niet nu de lange, donkere gure dagen zijn aangebroken… Laat daarom je licht deze maanden eens schijnen op je medemens op straat; ze zijn het waard. Dat kan al heel simpel door de mensen te erkennen, door ze aan te kijken, een glimlach te geven en gedag te zeggen. En bedenk eens hoe jij het zou vinden als mensen je argwanend aankijken en iedere keer weer met een grote boog om je heen lopen? Heel confronterend zei één van onze cliënten: “Hierdoor voel ik me nog minder mens…” En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. *Het spreekuur is bij ‘Stem in de Stad’ aan de Nieuwe Groenmarkt 22 in Haarlem.

www.ggdkennemerland.nl / Meldpunt zorg en overlast

Dakloze persoon buiten