Nieuws
Geplaatst op: 16-02-2022 om 14:25 uur
Laatst gewijzigd op: 16-02-2022 om 14:31 uur

Column: 30 dagen gezonder

Onlangs heb ik toegezegd ambassadeur te worden van het project 30dagengezonder. In de maand maart ga ik elke dag minimaal een half uur wandelen ten behoeve van mijn gezondheid. Nu probeer ik dat sowieso te doen, maar met lange werkdagen en soms oneindige vergaderingen zit ik ook te lang binnen. En dat is niet goed voor de gezondheid. Als extra dimensie wil ik tijdens elke wandeling kort spreken met een buurtbewoner om erachter te komen wat gezondheid voor diegene betekent.

Als GGD Kennemerland dagen wij alle inwoners uit de regio uit om in maart mee te doen met de actie. Iedereen, jong en oud, kan mee doen. Ieder met een eigen uitdaging. Denk aan elke dag een ommetje, koud afdouchen, 30 dagen groente en fruit eten, niet snoepen, alcoholvrij, elke dag 10.000 stappen of elke dag je smartphone een uurtje uit. De actie wordt samen met vijf andere GGD'en uitgezet.

Als bedrijf of school meedoen

Naast mensen die zich individueel aanmelden, kunnen ook bedrijven en scholen meedoen en met hun team of klas de uitdaging aangaan. Voorgaande edities telden bijna 7.500 deelnemers. Dat is een mooi aantal, maar staat nog steeds in schril contrast tot de ruim 500.000 inwoners die we alleen al in onze regio hebben. Laten we er daarom naar streven dit aantal alleen al in Kennemerland en Haarlemmermeer te halen.

Opstapje naar nieuwe gewoonte

Gemiddeld kost het 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren (of in ieder geval te constateren dat het is gelukt). Zie deze 30 dagen dan ook vooral als een opstapje naar een permanente verbetering van uw eigen gezondheid. Je bent dan tenslotte al op de helft. De komende weken zal ik mijn bevindingen met je delen en hopelijk kom ik in onze regio veel mensen tegen die de uitdaging zijn aangegaan.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.

Meer info: 30dagengezonder.nl