Nieuws
Geplaatst op: 23-02-2022 om 16:15 uur
Laatst gewijzigd op: 23-02-2022 om 16:22 uur

Column: Een nieuwe storm

Terwijl ik dit schrijf stormt het in Nederland. Waar we nog maar kortgeleden met storm Corrie te maken hadden, is het vandaag Eunice die over het land raast. Dat maakt dat wij onze test- en vaccinatielocaties noodgedwongen hebben moeten sluiten. Maar waar code rood afgelopen jaar bij ons nog om een crisisoverleg vroeg en vele verplaatste vaccinatie afspraken, bevinden we ons gelukkig nu in rustiger vaarwater. Het tijdelijk sluiten van de locaties is vervelend, maar niet meer het einde van de wereld.

Het aantal gevallen waarbij covid-19 wordt vastgesteld is nog hoog en veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel. We zijn op de goede weg. Dankzij de vaccinatie, boosterprikken en opgebouwde immuniteit zijn we beter beschermd tegen het virus en mogen we weer meer doen. Afgelopen dinsdag kondigde minister Kuipers op de persconferentie dan ook aan dat we in Nederland verder gaan versoepelen.

Maak er gebruik van

Mijn advies: maak daar gebruik van! Dit is het moment om te laten zien dat we klaar zijn voor een heropende samenleving en dat we geleerd hebben van de afgelopen twee jaar. Spreek af met vrienden, ga lekker uit eten of naar de film en vergeet daarbij niet waar we vandaan komen. En dat het dus ook belangrijk is vanaf nu om van bepaalde handelingen een gewoonte te maken. Vrienden op bezoek? Zet een raampje open voor de ventilatie. Naar de kroeg geweest en een snotneus over gehouden? Doe even een sneltest. En handen wassen blijft natuurlijk ook belangrijk.

Stijgende lijn doorzetten

Deze nieuwe situatie zal voor iedereen even wennen zijn, maar hierdoor zorgen we er wel voor dat we opengaan en ook open kunnen blijven. Ondertussen onderzoekt het ministerie in welke vorm zij daar nog extra aan kunnen bijdragen, bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis zelftesten. Ook voor de GGD zal de rol veranderen. In de praktijk zul je daar op korte termijn niet veel van merken, maar richting lente zal er in de regio ook gekeken worden op welke schaal we nog aanwezig moeten zijn met onze activiteiten. Laten we er samen voor zorgen dat we deze stijgende lijn door kunnen zetten.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.