Nieuws
Geplaatst op: 01-02-2022 om 16:47 uur
Laatst gewijzigd op: 15-12-2023 om 12:37 uur

Column: Het belangrijkste onderwerp

In mijn column van vorige week schreef ik: ‘De vraag die zich nu aandient is: hoe verder met de corona-aanpak?’ Ik gaf aan dat we op dit moment zien dat de maatschappelijke schade als gevolg van de maatregelen en het quarantainebeleid relatief groot zijn ten opzichte van de directe gezondheidsschade als gevolg van het virus. En dat het dan niet meer dan logisch is dat de discussie over de balans breed gevoerd wordt. We gaan voor nu een nieuwe fase in, die wel eens wordt aangeduid als het nieuwe normaal. Maar ik had de vraag eigenlijk nog iets algemener kunnen formuleren. Hoe nu verder?

De rol van de GGD blijft van belang en wordt anders. Ook na de huidige periode die zeker tot in het voorjaar zal doorlopen, zullen er – zij het beperkt – nog vormen van testen en BCO zijn en zullen we bepaalde burgers nog vragen in quarantaine te blijven, bijvoorbeeld als ze uit landen komen waar nieuwe varianten opdoemen. Vaccineren blijven we ook doen; het is één van de belangrijkste sleutels voor het verminderen van de druk op de zorg.

COVID-19 blijft

Door de pandemie kwamen we erachter dat de inrichting van onze samenleving (veel mobiliteit, veel bij elkaar, veel groepsactiviteit e.d.) een pandemie min of meer bevordert. Dat inzicht betekent dat covid-19 onder ons zal blijven en er – zeker de komende jaren – blijvende aandacht nodig is voor basale hygiënemaatregelen, ventilatie in scholen en kantoren, burgers die een grotere afstand tot elkaar willen in de trein of in een restaurant, aparte koopuren voor kwetsbare personen in supermarkten, duidelijke looproutes en sta-vakken in musea, etc.

Jouw gezondheid

Maar vooral wil ik het de komende weken met je gaan hebben over het belangrijkste onderwerp: je gezondheid. Blijvende, maar vooral ook grote aandacht voor preventie, gezonde leefstijl, vaccinaties, slim reisgedrag en voor de overige domeinen van positieve gezondheid, zoals mentale gezondheid en sociale activiteiten. Gezondheidspreventie en een gezonde leefomgeving verdienen het om de komende jaren de hoogste prioriteit te krijgen. Wordt dan ook vervolgd.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.