Nieuws
Geplaatst op: 07-02-2022 om 15:05 uur
Laatst gewijzigd op: 07-02-2022 om 15:09 uur

Column: Maak een begin

Hoe nu verder? Met die vraag eindigde ik mijn laatste column en de komende weken en maanden wil ik gebruikmaken van deze plek om onze visie met je te delen. Een visie waarvan ik vind dat hij breed gedragen moet zijn in de regio. Het gaat immers om je gezondheid.

Na de versoepelingen van 26 januari jl. is door velen reikhalzend uitgekeken naar nog meer versoepeling. Het perspectief om met naleving van de basis-hygiëneregels verantwoord andere maatregelen los te laten, lonkt. Hoe diep dat zit blijkt uit de blijdschap die wordt gehoord en gevoeld bij ondernemers die weer aan de slag kunnen, bij cultuurinstellingen die de deuren weer hebben mogen openen en anderen.

Mentaal welbevinden herstellen

We hebben behoefte om elkaar op een normale manier te ontmoeten, samen dingen te doen, ons te uiten en te ontplooien. Alle beperkingen in de vorm van lockdowns en aanpassen aan de maatregelen hebben een groot effect op ons mentaal welbevinden gehad. Een groot deel van de bevolking zal in staat zijn te herstellen en de goede balans weer terug te vinden. Anderen hebben een zetje nodig. Met name onder groepen waar de gezondheidsverschillen zich meer laten zien als gevolg van een laag inkomen.

Veerkracht jongeren

Ook over jongeren bestaan grote zorgen. Verschillen tussen jongeren nemen toe. Hoe kwetsbaarder de thuissituatie, hoe meer moeite met veerkracht. Voor kinderen en jongeren is sociale interactie cruciaal. Zij hebben elkaar nodig om zich te ontwikkelen, te groeien en hun eigen identiteit te vormen. Laten we jongeren vooral met elkaar het gesprek laten voeren hoe zij zich voelen na 2 jaar pandemie en wat ze van anderen nodig hebben. Gemeenten, scholen, jongerenwerk en anderen kunnen ze daarbij helpen, maar vertrouwen op hun eigen veerkracht is een belangrijk uitgangspunt. 

Roep om verbetering

Zoals we samen ons tot nu toe samen door de pandemie hebben geloodst, zo zullen we ook het herstel samen ter hand moeten willen nemen. Als we solidair zijn kunnen we veel voor elkaar krijgen. Dat begint met onderzoek hoe we ervoor staan. Ga met elkaar in gesprek over de publieke gezondheid in je buurt en stel daarbij de vraag: hoe gezond leven wij nu eigenlijk? En wat is er nodig om de onze gezondheidssituatie te verbeteren? Het helpt als je je daar ook over uitspreekt. De roep om verbetering moet luid gaan klinken. 

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.