Nieuws
Geplaatst op: 08-02-2022 om 12:04 uur
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022 om 13:04 uur

Tips voor gezond energiezuinig leven

We brengen het grootste gedeelte van onze dag door in onze woning. Daar moet het dus prettig toeven zijn: een aangename temperatuur, een goede luchtkwaliteit, juiste luchtvochtigheid en zonder gezondheidsklachten. Belangrijk hiervoor is op de juiste manier ventileren, luchten en verwarmen. Maar hoe doe je dat bijvoorbeeld in de winter, als ook wordt gevraagd zuinig om te gaan met energie? Onze adviseur milieu en gezondheid helpt je deze en volgende week op weg. Deze week gaat het over isoleren.

Herken je dit? Zit je net lekker op de bank, voel je van alle kanten die ellendige tocht in je nek. De winterkou komt binnen en de warmte verdwijnt naar buiten. Je gaat op jacht naar de boosdoeners, kieren en naden waardoor je het voelt trekken. Die willen we dicht en moeten dicht blijven. Energiekosten omlaag en behaaglijk in huis. Maar na enige tijd staat vocht en zelfs schimmel op de muren en het plafond. Dat kan niet goed zijn voor je gezondheid. Maar hoe moet je het dan aanpakken?

Belang van ventileren

Dit is een voorbeeld waarbij de intentie om te verduurzamen goed is, maar aandacht voor een gezond binnenmilieu is vergeten. Het blijft, helemaal bij een goed geïsoleerde woning, belangrijk goed te ventileren. Zet dus altijd een ventilatierooster of een klein (boven)raampje open en ook af en toe een raam helemaal open. Verwarm daarnaast je woning gelijkmatig en laat het niet teveel afkoelen. Vergeet je goed te ventileren en te verwarmen, dan kunnen vochtproblemen en schimmelgroei een mogelijk gevolg zijn met allerlei gezondheidsklachten van dien. Schimmels in de woonomgeving zijn ongezond en kunnen luchtwegklachten verergeren, vooral bij mensen die al gevoelige luchtwegen hebben.
Wil je meer weten over gezond isoleren, kijk dan ook eens op GGD Leefomgeving over gezond isoleren.

 

Stel je vragen over het verduurzamen van je woning

Heb je bij het verduurzamen van je woning vragen over een gezonde leefomgeving, bel dan eens met de afdeling medische milieukunde van GGD Kennemerland, 023 51595000 of kijk op de webpagina https://www.ggdkennemerland.nl/milieu-en-gezondheid