Laatst gewijzigd op: 31-03-2022 om 11:40 uur
Column: Gedeelde verantwoordelijkheid
Dat we die verantwoordelijkheid aankunnen, is de afgelopen weken en maanden wel gebleken. Er is massaal gehoor gegeven aan het verzoek om voorafgaand aan een bezoek aan familie of naasten een zelftest af te nemen, zeker bij klachten. Ook het informeren van nauwe contacten, bijvoorbeeld via Whatsapp-groepen, verliep uitstekend. Ondernemers hebben nieuwe concepten voor coronaproof ondernemen ontwikkeld en nog veel meer. Zo zorgden we er met zijn allen voor dat de samenleving weer open kon zonder dat dat desastreuze gevolgen zou hebben voor het aantal gevallen van covid-19 en vooral de belasting van de zorg in Nederland. Die hadden het toch al voor hun kiezen als gevolg van uitval van personeel dat hen voor continuïteitsvragen plaatste.
Verantwoordelijkheid soms lastig
Gezondheid en verantwoordelijkheid brengt soms lastige kwesties met zich mee. We zijn het er met zijn allen mee eens dat het belangrijk is om gezond te leven. Toch drinken we graag frisdrank met te veel suiker, eten we ongezond en mag er graag een sigaret of sigaar gerookt worden. Daarbij wordt ons geen strobreed in de weg gelegd. We hoeven alleen even naar de supermarkt te lopen. De overheid verstrekt informatie over de negatieve gevolgen en gezondheidsschade bij roken, maar daar blijft het bij. Ze verbiedt het niet.
Anderen beschermen
Dus zullen we daar zelf mee aan de slag moeten. Voor onze eigen gezondheid en de bescherming van anderen, net als met de zelftesten. Ik zou je willen vragen om, terwijl we genieten van een heropende samenleving, na te denken over gezondheid en je eigen verantwoordelijkheid daarin. Wat kun je zelf doen om je eigen gezondheid en die van je naasten te bevorderen of beschermen
Voorkomen beter dan genezen
Met name dat laatste is nog wel een puntje, omdat we onbedoeld onze meer kwetsbare medemens in de problemen kunnen brengen als we ons teveel in groepen begeven en onvoldoende afstand houden. We zijn blij dat corona erop zit, maar of dat daadwerkelijk het geval is, valt helaas nog maar te bezien. We kunnen niet voorspellen wat de herfst ons gaat brengen. Laten we het volgende motto aanhouden: voorkomen is beter dan genezen. En als we bij opa of oma zijn of een zieke tante of oom, dan doen we niet moeilijk, maar doen gewoon nog een mondneuskapje op.
Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.