Nieuws
Geplaatst op: 01-03-2022 om 16:11 uur
Laatst gewijzigd op: 01-03-2022 om 16:14 uur

Column: Geniet, maar houd rekening met de ander

Een heuglijk moment voor veel mensen afgelopen vrijdag: het merendeel van de coronamaatregelen kwam toen te vervallen. Dat is uiteraard goed nieuws. Langzamerhand keren we weer terug naar een situatie waarin het mogelijk is om op de werkplek samen met collega’s te werken, met vrienden en familie af te spreken, een concert of voorstelling te bezoeken, uit eten te gaan en meer. Ondertussen maken wij ons wel op voor weer een nieuwe ronde vaccineren.

Op vrijdag 4 maart starten de 25 regionale GGD’en met het aanbieden van een herhaalprik tegen het coronavirus aan ruim 2,3 miljoen kwetsbare mensen. Deze groep kan vanaf 26 februari een afspraak maken na ontvangst van een uitnodigingsbrief. Zij lopen volgens de Gezondheidsraad een groter risico op ernstige ziekte na een besmetting. Zeker nu de samenleving steeds verder opengaat. Bovendien is de bescherming van de booster bij de mensen die vroeg aan de beurt waren in de boostercampagne volgens de Gezondheidsraad het meest afgenomen. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis.

Solidair zijn

Ik wil je vragen tijdens de heropening van onze samenleving stil te staan bij deze groep mensen en solidair met hen te zijn. Voor degenen die te kampen hebben met een verminderde bescherming kan het loslaten van bepaalde maatregelen zoals de mondkapjesplicht en de anderhalve meter regel een drempel vormen om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.

Kwetsbare groep beschermen

Houd rekening met deze groep en luister naar hun wensen. Met name in bijvoorbeeld verpleeghuizen en instellingen kan het soms moeilijk zijn om hier direct een rechtlijnig beleid voor op te stellen. Het gaat namelijk niet alleen om de gezondheid, maar ook om het welzijn van de inwoners. Word je vriendelijk verzocht tijdens uw bezoek een mondkapje te dragen en afstand te houden? Werk daar dan alstublieft aan mee. Zo beschermen we een kwetsbare groep, maar kunnen ook zij genieten van de versoepelingen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.