Laatst gewijzigd op: 25-05-2022 om 17:02 uur
Column: Buiktyfus
Die maatregelen bestaan bijvoorbeeld uit het dragen van een mondkapje en handschoenen bij risicovolle handelingen. En uit het schoonmaken en desinfecteren of steriliseren van materialen die worden gebruikt. Het is belangrijk dat we voorkomen dat op plekken een onveilige situatie ontstaat. Dit soort maatregelen is waar de afdeling Technische Hygiënezorg van de GGD zich mee bezighoudt.
Uitbraak buiktyfus
De afgelopen weken was deze afdeling – maar ook onze afdeling infectieziektebestrijding – druk bezig met een uitbraak van buiktyfus op de boot Liberty Ann in Haarlem. GGD Kennemerland heeft deze week een grote stap gemaakt in het brononderzoek naar de uitbraak op het schip dat tot en met 15 april gebruikt werd als noodopvang voor asielzoekers in Haarlem. Bacteriën konden door gaatjes in een tank met vies water, naar de tank met drinkwater. Een vervelende situatie die uiteindelijk voor tientallen zieke mensen heeft gezorgd. Inmiddels is bekend dat 46 bewoners en 20 medewerkers van het schip buiktyfus hebben opgelopen. Van deze groep zijn 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest.
Stilstaan bij hygiëne
Als GGD moeten we de bron opsporen en dat lijkt gelukkig nu gelukt. Maar het laat ook zien hoe belangrijk het is om ook van tevoren extra goed stil te staan bij hygiëne. Ook al kun je niet alles voorkomen, of direct met het blote oog zien. Maar waarom zouden we niet allemaal eens extra stilstaan bij een gezonde werk- en woonplek voor iedereen? Dat is makkelijke winst! Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.