Nieuws
Geplaatst op: 18-05-2022 om 12:06 uur
Laatst gewijzigd op: 18-05-2022 om 12:19 uur

Grote stap in brononderzoek uitbraak van buiktyfus noodopvang asielzoekers Haarlem

GGD Kennemerland heeft een grote stap gemaakt in het brononderzoek van de uitbraak van buiktyfus op het schip Liberty Ann dat tot en met 15 april gebruikt werd als noodopvang voor asielzoekers in Haarlem. Geconstateerd is dat drinkwatertanks op het schip grenzen aan de vuilwatertank. Door gaatjes in de wanden van de vuilwatertank kon besmetting van het water in de drinkwatertanks plaatsvinden.

Op 6 april is GGD Kennemerland benaderd om het drinkwatersysteem op de Liberty Ann te beoordelen naar aanleiding van een aantal zieken. Op 7 april 2022 kreeg de GGD Kennemerland melding van een bewoner van de Liberty Ann met buiktyfus. Inmiddels is bekend dat 46 bewoners en 20 medewerkers van het schip buiktyfus hebben opgelopen. Van deze groep zijn 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest. GGD Kennemerland is direct na de eerste melding gestart met het brononderzoek. Op 15 april zijn alle asielzoekers die op het schip verbleven elders ondergebracht.

Salmonella Typhi-bacterie

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella Typhi. Deze bacterie wordt uitgescheiden in de ontlasting en kan na het verdwijnen van klachten nog langdurig door de patiënt bij zich gedragen worden.

Drinkwatertanks vervuild

Nader onderzoek op het schip wees uit dat de drinkwatertanks en de vuilwatertank gedeelde wanden hebben. In de gedeelde wanden bleken aan de bovenkant roestplekken en gaatjes te zitten. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat Salmonella Typhi-bacteriën bij een hoge vulstand van de vuilwatertank in de drinkwatertanks zijn gekomen. Een definitieve bevestiging moet volgen uit verder bacteriologisch onderzoek door het Streeklab Haarlem.

Alternatieve drinkwatervoorziening noodzakelijk

Op basis van deze bevindingen is er op dit moment te veel risico op het gebied van infectieziekten om de drinkwatertanks te gebruiken en mogen deze niet meer gebruikt worden. Het schip kan alleen nog ingezet worden voor noodopvang als er een alternatief is voor de drinkwatervoorziening en er tevens gezorgd wordt voor een lage vulstand van de vuilwatertank.