Nieuws
Geplaatst op: 24-05-2022 om 09:07 uur
Laatst gewijzigd op: 30-05-2022 om 17:01 uur

Mentale gezondheid scholieren in GGD-regio Kennemerland onder druk

Vergeleken met vóór de coronacrisis hadden najaar 2021 méér leerlingen psychische klachten en voelden minder leerlingen zich gelukkig. Ook is het percentage leerlingen gestegen dat er het afgelopen jaar serieus over dacht een einde te maken aan het leven: in de onderzoeken vóór de coronacrisis (2009 tot 2019) lag dit stabiel rond de 16%, najaar 2021 is het gestegen tot 24%. Dit en meer blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021.

GGD Kennemerland maakt zich zorgen over de verslechterde mentale gezondheid van jongeren. De resultaten van dit onderzoek (die aansluiten bij recente signalen van andere onderzoeken) roepen op tot het nemen van méér actie. Een investering die erop is gericht om alle jongeren in deze regio meer te laten  bewegen en ze te leren praten over hun mentale problemen. Ter inspiratie hebben GGD Kennemerland en Museum van de Geest onlangs hun handen ineen geslagen met als doel om jonge mensen aan de praat te krijgen over hun (donkere) gevoelens via Word Up.


Directeur Publieke Gezondheid Kennemerland Bert van de Velden: “Zowel regionaal als landelijk bestaan er al verschillende interventies gericht op het mentale en fysieke welzijn van onze jeugd. Maar deze cijfers laten zien dat er nog werk aan de winkel is. Het is nu aan onder meer scholen en gemeenten om ervoor te zorgen dat deze daadwerkelijk gedragen gaan worden en we stappen kunnen zetten. Als GGD Kennemerland staan we klaar om hierin de partner en adviseur te zijn.”


Impact corona zorgelijk
Uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 kan geconcludeerd worden dat de mentale gezondheid van jongeren in GGD-regio Kennemerland onder druk staat en is verslechterd ten opzichte van kort vóór de coronacrisis. Dat deze verslechtering verband houdt met de coronacrisis is aannemelijk. Een toename van pesten op school sinds najaar 2019 en een lichte stijging van het alcoholgebruik onder jongeren (na een dalende trend van 2009 tot 2019) kunnen met dit onderzoek niet rechtstreeks in verband worden gebracht met de coronacrisis. Het zijn echter belangrijke signalen en ze geven (opnieuw) de noodzaak aan van preventie. De meeste jongeren bewegen te weinig op dagelijkse basis, hierin is geen verschil met vlak vóór de coronacrisis.


Gezondheidsmonitor Jeugd 2021
De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 is een landelijk onderzoek waaraan GGD Kennemerland heeft meegewerkt. Het is een extra onderzoek om inzicht te krijgen in de impact van de coronacrisis op de gezondheid, welbevinden en leefstijl van leerlingen in de 2e en 4e klas van het regulier voortgezet onderwijs. Najaar 2021 hebben bijna 6.500 leerlingen, wonend in GGD-regio Kennemerland, op school een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid, welbevinden en leefstijl. De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd vormt één van de informatiebronnen voor het gezondheidsbeleid in de 9 gemeenten van onze regio.

Meer informatie over het onderzoek
De volledige rapportages van de Gezondheidsmonitor Jeugd, met daarin ook resultaten over onder andere pesten, alcoholgebruik en beweging, zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van GGD kennemerland op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl


Netwerk GOR (GezondheidsOnderzoek bij Rampen)
De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 wordt uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland. Zij voeren deze monitor uit in het kader van de GOR-COVID-19 Integrale Gezondheidsmonitor. Hierbij wordt samengewerkt met GGD GHOR Nederland, het RIVM, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, samen het netwerk GOR. ZonMw is namens het ministerie van VWS opdrachtgever van de monitor.


Mentale hulp
Het is belangrijk om over mentale problemen te blijven praten. In je eigen omgeving of met professionals. Op ggdkennemerland.nl/nietalleen vind je hulplijnen voor jong en oud die je kan bellen of Whatsappen. 

Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021