Laatst gewijzigd op: 22-12-2022 om 10:28 uur
Column: Winternoodopvang
Op die momenten dat het te koud is om buiten te zijn gaat de Winternoodopvang in. Dat betekent in principe dat er meer bedden beschikbaar komen in de opvangcentra. Mensen mogen dan gebruikmaken van de opvang, maar zijn daartoe niet verplicht. Dat wordt anders als het kouder dan -10° graden Celcius wordt. De mensen die buiten slapen moeten dan naar binnen, omdat het op medische gronden niet verantwoord is om tijdens extreme koude winterperiode (vorst en een gevoelstemperatuur van -10° C) in de openbare ruimten te verblijven of te overnachten.
Winterteam voor mensen die het nodig hebben
In dat geval komt het winterteam, bestaande uit verschillende samenwerkende organisaties samen. De betrokken zorgorganisaties gaan binnen hun eigen bestanden na of er mensen zijn die ten gevolge van de extreme kou in kwetsbare omstandigheden verkeren. De medewerkers van de GGD gaan actief op cliënten af die zorg-mijdend zijn en geen hulpverlening hebben. Bij cliënten in kwetsbare omstandigheden kan je denken aan daadwerkelijk buiten slapen, maar ook aan mensen in een garagebox, tentje, bootje, caravan, zelfgemaakte hut of ernstig verwaarloosd huis dat onverwarmd is.
Ambulancezorg rijdt rond
Daarnaast zet ook de Ambulancezorg zich extra in voor deze groep tijdens de kou. Zij rijden bij extreme kou rond om te kijken of er mensen zijn die hulp nodig hebben en ondersteunen waar mogelijk. Ik ben blij dat onze organisatie op verschillende manieren betrokken is bij het verzorgen van een veilige omgeving voor deze mensen. Laten we ook deze winter weer solidariteit met elkaar tonen, wat uw situatie ook is. Want we hebben elkaar in deze tijden hard nodig.
Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.