Om deze website goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Bij gebruik van onze website gaat u hiermee akkoord. Akkoord Weiger
Nieuws
Geplaatst op: 03-02-2023 om 12:55 uur
Laatst gewijzigd op: 03-02-2023 om 12:59 uur

Panelonderzoek: Meerderheid ervaart hittestress tijdens warme periode

Met de toenemende warme zomers komen hittestress klachten vaker voor. Langdurige blootstelling aan hitte kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Uit het panelonderzoek van GGD Kennemerland met ruim 2800 deelnemers blijkt dat veel panelleden niet goed weten hoe te handelen wanneer hittestress klachten ernstiger worden. Dit en meer blijkt uit een vragenlijstonderzoek met ruim 2800 panelleden van de GGD Kennemerland die deelgenomen hebben.

In de zomer van 2022 ervaarden veel panelleden hittestress

De meeste panelleden zijn bekend met de verschillende klachten ontstaan door hitte en 64% heeft ook minimaal één klacht ervaren in de zomer van 2022. Vrouwen ervaren vaker deze klachten dan mannen (70% vs 55%). Slecht slapen (46%), vermoeidheid (30%) en overmatig zweten (22%) zijn de meest ervaren hitte klachten. Opvallend is dat minder dan de helft van de panelleden weet dat contact gezocht mag worden met de huisarts bij hitte uitputting, of bij een hitteberoerte 112 gebeld mag worden.

Type woning staat in verband met hittestress

Met 92% nemen bijna alle panelleden maatregelen om hun woning koel te houden en 84% weet dan ook hun woning (een beetje) koel te houden. Panelleden met een huurwoning en/of een niet-vrijstaande woning vinden dat moeilijker. De meest genoemde redenen hiervoor zijn slechte isolatie, geen airconditioning of het ontbreken van zonwering aan de buitenzijde van het huis.

Hitte in de omgeving

Mensen die in een dichtbevolkt gebied wonen zoals steden, ervaren meer verschillende hittestress klachten en hebben meer moeite om zichzelf koel te houden. 64% van de panelleden geeft aan verkoelende plekken op te zoeken in de woon- en leefomgeving. Toch geeft 35% aan verkoelende mogelijkheden te missen in de omgeving. De meest genoemde mogelijkheden om af te koelen die gemist worden zijn een openbaar watertappunt (15%) en een waterplein (13%). Alle resultaten Alle resultaten zijn weergegeven in een factsheet die terug te vinden is in de gezondheidsatlas van GGD Kennemerland.

Ook lid worden van het GGD Panel?

Elke inwoner van 18 jaar of ouder van regio Kennemerland kan lid worden. Aanmelden voor het digitale inwonerspanels van de GGD kan via www.ggdkennemerland.nl/panel. U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Deelname is vrijwillig en vrijblijvend.