Laatst gewijzigd op: 15-12-2023 om 12:27 uur
Column: Verschil in gezondheid
Wist je dat lager opgeleide Nederlanders gemiddeld zes tot zeven jaar korter leven dan degenen die hoger zijn opgeleid? En dat de levensverwachting acht jaar kan schelen afhankelijk van de wijk waarin je woont? Dat zijn verschillen die we niet mogen en niet moeten willen accepteren. Die gezondheidsverschillen komen niet alleen voort uit individuele keuzes, maar ook uit een ongezonde en vaak kwetsbare (leef)omgeving. Daar moeten we iets aan doen.
Eerlijke kans, waar je ook woont
Als GGD Kennemerland staan we voor een eerlijke kans voor iedereen. Het mag niet uitmaken waar je wieg staat of heeft gestaan. Of je nu in Haarlem-Schalkwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer of Velsen Noord wordt geboren. Je krijgt dezelfde kansen op een goede basis, hebt beschikking over de juiste informatiebronnen, toegang tot goed onderwijs en woont in een gezonde en veilige leefomgeving.
Leefomgeving beter maken
Daarom is het belangrijk dat we verder kijken dan alleen leefstijlinterventie die ervoor moeten zorgen dat we gezonder gaan leven. We moeten kijken naar initiatieven die de leefomgeving in het algemeen beter maken. Het wordt tijd dat we beter gaan nadenken over de gevolgen van de inrichting van onze omgeving en zaken meer in samenhang zien.
Keuzes
Is het bijvoorbeeld verstandig om door een fastfoodketen een restaurant te laten openen in een wijk waar mensen wonen met een kleine portemonnee en waar de gezondheid toch al meer onder druk staat? Of om sociale huurwoningen te bouwen in een gebied waar de luchtkwaliteit niet het allerbeste is?
Hard voor maken
Het mag niet zo zijn dat een slechte gezondheid versterkt wordt door de plek waar iemand woont en daar gaan we ons de komende tijd met zijn allen hard voor maken.
Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.