Laatst gewijzigd op: 09-06-2023 om 09:44 uur
Wat weet jij over hittestress?
Ongemak en oververhitting
Het panelonderzoek vond afgelopen najaar onder 2800 mensen plaats. Hieruit bleek dat de meerderheid van de panelleden in de zomer van 2022 hittestress heeft ervaren. Derek: “Voor een grote groep leidt hitte tot ‘ongemakken’, zoals concentratieverlies of moeite met slapen. Dat zien we ook terug in de uitkomsten van het panelonderzoek. Een kleine groep mensen kan ernstigere klachten ervaren, zoals hitte uitputting en een hitteberoerte. Dit kan gevaarlijk zijn.”
Niet alleen ouderen zijn kwetsbaar voor hitte
“De uitkomsten van het panelonderzoek laten zien dat minder dan 40% van de panelleden let op kwetsbare groepen. Dat mag volgens ons flink verbeteren.” Aldus Derek. Het onderzoek geeft geen antwoord op waarom het percentage zo laag is. Derek: “Misschien heeft het te maken met wie we als kwetsbaar zien. Het is bekend dat ouderen kwetsbaar zijn voor hitte, maar er zijn meer groepen die zonder maatregelen last kunnen krijgen van hitte. Bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening of met overgewicht. Mensen die niet goed op zichzelf kunnen letten, zoals baby's of dak- en thuislozen. Maar ook tijdens bepaalde activiteiten ben je meer kwetsbaar, bijvoorbeeld bij een bezoek aan een evenement of bij intensief sporten. De kans is dus best groot dat je op een doorsnee dag in contact komt met een kwetsbaar persoon.”
Ernstige hitteklachten herkennen
Door steeds opnieuw de gevolgen van hitte onder de aandacht te brengen, hoopt de GGD dat op den duur iedereen (ernstige) klachten van hitte herkent en weet hoe hiernaar te handelen. Derek: “Minder dan de helft van de panelleden weet dat het bij hitte uitputting van belang is om contact op te nemen met de huisarts. Bij een hitteberoerte mag 112 gebeld mag worden.” Lees meer informatie over de verschillende klachten.
Effectieve maatregelen
Ook om het ongemak te verminderen kan je maatregelen treffen. Het panelonderzoek laat zien dat inwoners veel maatregelen kennen om zichzelf en woning te koelen. Maar niet alle (meest) effectieve maatregelen zijn bekend bij inwoners. “De helft van de panelleden is bijvoorbeeld maar bekend met koelen van het lichaam door te sproeien met een plantenspuit of het nemen van een voetbad. Terwijl dit hele effectieve maatregelen zijn”, geeft Derek aan.
Zorg nu al voor een koele woning en koele omgeving
Als het lang achter elkaar warm is, warmt je huis steeds meer op. Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode je huis koel te houden. Derek zegt hierover: “Het panelonderzoek laat zien dat het mensen minder goed lukt om hun woning koel te houden dan zichzelf. Ook vóór een hete periode kun je maatregelen nemen die zorgen dat je huis beter tegen hitte kan. Dit is het moment om te investeren in goede zonwering, je woning te isoleren of te zorgen dat je 's nachts kan ventileren.” Lees meer informatie over verschillende maatregelen om je woning koel te houden.
Ook woningbouwvereniging en gemeente aan zet
Voor sommige mensen is het niet mogelijk om zelf nu al maatregelen te treffen, bijvoorbeeld omdat zij een woning huren. Daartoe adviseren we als GGD ook woningbouwverenigingen en gemeentes. Woningbouwverenigingen kunnen maatregelen treffen om woningen goed koel te houden, door bijvoorbeeld betere isolatie. Gemeenten kunnen hittestress verminderen door bij de inrichting van ruimtelijke plannen te zorgen voor bijvoorbeeld voldoende verkoelende plekken.
Hittemailing voor professionals en zorgorganisaties
Ben jij een professional of werk je in een organisatie met kwetsbare groepen; meld je dan aan voor de hittemailing van het RIVM. Het RIVM informeert over de te verwachte hitte. Zo ben je beter voorbereid op de hitte bij de ondersteuning van - en omgang met kwetsbare groepen.
Meer informatie
Voor vragen over hitte in relatie tot gezondheid kun je bellen met Team Leefomgeving via 023 515 9500 of mail naar leefomgeving@vrk.nl.
Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht. Veel mensen merken dat niet. Daarom moet je ook drinken als je geen dorst hebt.