Laatst gewijzigd op: 26-03-2024 om 12:05 uur
Ook in regio Kennemerland vaker kinkhoest
Het RIVM berichtte in februari al dat het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest snel is toegenomen. De actuele landelijke cijfers laten zien dat het aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen. Ook in de regio Kennemerland zien we meer gevallen van kinkhoest.
Vaccinatie tegen kinkhoest
Als sinds 1957 maakt de kinkhoestvaccinatie deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen voordat ze 1 jaar worden drie keer een vaccinatie tegen kinkhoest. Deze wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Dit noemen we de DKTP(difterie kinkhoest tetanus polio)-prik. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin.
Kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap
Alle zwangere vrouwen krijgen sinds december 2019 een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Op deze manier worden baby’s het best beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom 22 wekenprik. Je haalt de vaccinatie bij de Jeugdgezondheidszorg. Een afspraak maak je door te bellen naar 023 - 789 17 77.
Vaccinatie gemist?
|
Wat als mijn baby kinkhoest heeft?
• Denk je dat je baby kinkhoest heeft? Neem contact op met de huisarts.
• Ben je zwanger en denk je dat je kinkhoest hebt? Overleg met de huisarts. Je kunt na de geboorte de baby besmetten.
Lees meer over kinkhoest >
Lees het bericht over de uitbraak van mazelen in Brabant >