Nieuws
Geplaatst op: 04-04-2024 om 09:48 uur
Laatst gewijzigd op: 04-04-2024 om 10:24 uur

Slechte luchtkwaliteit geeft grotere kans op infectie en ernstige ziekte door corona

Mensen die wonen in gebieden met een slechte luchtkwaliteit hebben meer kans om corona te krijgen. Ook zijn de klachten erger waardoor er meer mensen overlijden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en GGD GHOR Nederland.

Dat luchtvervuiling de kans op luchtwegaandoeningen en infecties vergroot was al bekend. Buitenlands onderzoek toonde eerder aan dat dit ook voor corona geldt. Nu blijkt dit ook uit Nederlands onderzoek. De resultaten benadrukken het belang van een schone(re) lucht in Nederland. Wetenschappelijk bieden ze inzichten voor toekomstige epidemieën.

Lees hier de uitkomsten van het onderzoek > 

Gezond op één bij bepalen van beleid

GGD GHOR Nederland roept op ‘gezondheid’ op één te zetten wanneer landelijk, regionaal of lokaal beleid wordt bepaald. Alleen zo kan de doelstelling van ‘een gezonde generatie in 2040’ behaald worden. Dat bereik je door in te zetten op gezond gedrag, gezonde keuzes makkelijk te maken, goede zorg te verlenen, pandemische paraat te zijn, wat wil zeggen dat we voorbereid moeten zijn op een nieuwe pandemie, én vanzelfsprekend door een gezonde leefomgeving te bieden, met schone, gezonde lucht.

 

Meer inspanningen nodig voor betere luchtkwaliteit 

Uit onderzoek weten we dat luchtverontreiniging in Nederland nog altijd ernstige gezondheidseffecten veroorzaakt. André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland: “Uit onderzoek blijkt dat na roken luchtverontreiniging één van de belangrijkste bedreigingen vormt voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op ziektes zoals astma bij kinderen, en hartinfarcten bij volwassenen. Daarom roept GGD GHOR Nederland op tot meer inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

 

Schone Lucht Akkoord

Gemeenten kunnen dit bijvoorbeeld doen door deel te nemen aan het Schone Lucht Akkoord. De boodschap van de WHO, dat iedere reductie van luchtverontreiniging tot gezondheidswinst zal leiden, onderstreept het belang van dit akkoord. GGD’en roepen gemeenten daarom op het Schone Lucht Akkoord te ondertekenen en ermee aan de slag te gaan. En hierbij vooral verbinding te maken met ontwikkelingen zoals klimaatbeleid en het Gezond en Actief Leven Akkoord.

 

Meer informatie