Nieuws
Geplaatst op: 20-06-2024 om 08:15 uur
Laatst gewijzigd op: 20-06-2024 om 08:53 uur

Vaccinatiegraad in regio Kennemerland bij baby’s en kleuters vrijwel gelijk gebleven, bij schoolgaande kinderen gedaald

Het aandeel baby’s en kleuters dat is gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. Bij kinderen vanaf 9 jaar is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties echter verder gedaald. Dit blijkt uit het rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland – verslagjaar 2024’ van het RIVM. Over het algemeen presteert GGD Kennemerland beter dan het landelijke gemiddelde. Toch is de daling bij oudere kinderen zorgelijk. Een hoge vaccinatiegraad is essentieel om ernstige ziektes te voorkomen en uitbraken te beperken.

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen dertien besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen. In het RIVM rapport is te lezen dat de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties bij baby’s en kleuters vrijwel gelijk is gebleven. Voor de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) en de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y bij zuigelingen is deze waarschijnlijk zelfs iets toegenomen. In de regio Kennemerland lijkt de vaccinatiegraad iets hoger dan het landelijke gemiddelde. Een uitgebreidere, nadere duiding van het RIVM rapport zal in het najaar gegeven worden.

Daling Vaccinatiegraad Meningokokkenziekte bij Tieners
Bij tieners is een daling te zien in de vaccinatiegraad, vooral bij de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, die tieners op 14-jarige leeftijd krijgen aangeboden. Deze vaccinatie werd in 2020 aan het RVP toegevoegd vanwege een uitbraak van meningokokkenziekte type W. RIVM geeft als mogelijke verklaring voor deze daling dat de bereidheid om te vaccineren minder was, omdat in het jaar (2022) dat deze groep jeugdigen gevaccineerd zijn, geen uitbraak was van Meningokokken W. 

Deels Anonieme Gegevens 
Sinds 1 januari 2022 ontvangt het RIVM een deel van de gegevens over vaccinaties anoniem. Dit komt doordat ouders en/of tieners niet altijd toestemming geven om vaccinatiegegevens met persoonsgegevens te delen. Hierdoor kunnen anonieme vaccinaties niet worden meegeteld voor de vaccinatiegraad, wat leidt tot een onderrapportage. De werkelijke vaccinatiegraad ligt dus hoger dan de gerapporteerde cijfers. 

Vaccinaties in regio Kennemerland 
In de regio van GGD Kennemerland is de vaccinatiegraad over het algemeen iets hoger dan de landelijke vaccinatiegraad. Hoewel de regio iets beter presteert, zien we gemiddeld genomen ook een daling, zoals ook in het vaccinatierapport van verslagjaar 2023 is gerapporteerd. Dit leidde tot de vaststelling van de ‘aanpak verhogen vaccinatiegraad’. Het blijft cruciaal dat GGD Kennemerland zich blijft inzetten om inwoners te informeren over het belang van vaccineren en de drempels voor vaccinatie te verlagen. Voor de uitvoering van het ‘Plan van aanpak verhogen vaccinatiegraad’ wordt samengewerkt met verschillende gemeenten.

Maatregelen om de Vaccinatiegraad te Verhogen 
GGD Kennemerland heeft afgelopen jaar diverse initiatieven genomen om de vaccinatiegraad te verhogen: 

  • Nabijheid en toegankelijkheid van vaccinatielocaties: Er zijn extra locaties geopend in Zandvoort en Hoofddorp, met flexibele openingstijden, waaronder avondspreekuren. 
  • Aandacht voor prikangst: Extra ondersteuning voor kinderen met prikangst door middel van ‘vaccinatie op maat’ en uitgebreide communicatie hierover. 
  • Toelichting bij maternale vaccinaties: Meer tijd voor uitleg over het Rijksvaccinatieprogramma aan zwangere vrouwen. 
  • Communicatie: Er is vanuit het RIVM en de GGD veel aandacht voor de communicatie. Denk aan flyers en uitnodigingsbrieven in meerdere talen en infographics. Website toegankelijker maken, waardoor o.a. ouders en jongeren via een onlineformulier informatie kunnen opvragen over gemiste vaccinaties. GGD informeert hen hierover en geeft aan hoe een afspraak gemaakt kan worden om een vaccinatie in te plannen
  • Extra vaccins: Op vaccinatielocaties worden extra vaccinaties aangeboden, en jongeren kunnen meerdere vaccinaties tegelijk krijgen indien nodig. 

Invloed van Anonieme Vaccinaties op de Cijfers 
Anonieme vaccinatiegegevens worden niet meegenomen in de berekening van de vaccinatiegraad, wat resulteert in een onderrapportage. Het aantal anonieme vaccinaties is sterk gedaald ten opzichte van verslagjaar 2023. Dit geldt ook voor GGD Kennemerland, waar het percentage anonieme vaccinaties gemiddeld 1,5% bedraagt tegenover het landelijke gemiddelde van 3,5%.