Laatst gewijzigd op: 26-07-2024 om 10:15 uur
Wereld Hepatitis Dag: tijd voor actie!
Hoe kun je hepatitis krijgen?
Je krijgt hepatitis doordat je besmet raakt met een hepatitis-virus. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A, B, C, D en E virus.
Hepatitis A krijg je door het drinken van water en het eten van voedsel dat besmet is met het hepatitis-A-virus. Bij hepatitis B en D kan de besmetting plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door onbeschermde seks of doordat jouw bloed in contact komt met bloed van iemand die besmet is. Het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed. Hepatitis E kun je krijgen door besmet water of voedsel en door besmet bloed (bijvoorbeeld via een bloedtransfusie).
Vaccinatie tegen hepatitis A en B
In bepaalde landen komen hepatitis A en B vaker voor. Ga je op reis naar bijvoorbeeld Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika of Azië dan wordt een vaccinatie tegen hepatitis A aangeraden. Maar ook in landen dichterbij huis komt hepatitis A voor. Denk aan Turkije en Albanië. Voor hepatitis A en B bestaat een goed werkend vaccin. Op de website van GGD Reisvaccinaties kun je zien voor welke landen wij een hepatitis A of B vaccinatie aanbevelen.
Ook mensen die meer kans hebben om besmet te raken met hepatitis B kunnen deze vaccinatie bij de GGD halen. Dit zijn medewerkers in de gezondheidszorg, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.
Klachten hepatitis niet altijd duidelijk
Het komt vaak voor dat mensen geen klachten krijgen van hepatitis. Zij weten niet dat ze hepatitis hebben en kunnen wel anderen besmetten. Sommigen krijgen wel klachten zoals buikpijn, sufheid en koorts. Soms kunnen de huid en het oogwit geel kleuren (geelzucht).
Hepatitis kan leiden tot leverschade
Vooral hepatitis B en C zijn gevaarlijke infectieziekten. Ze kunnen blijvend worden en zo de lever ernstig beschadigen en uiteindelijk leiden tot leverkanker waar je aan kunt overlijden. Het is belangrijk dat we hepatitis zo veel mogelijk voorkomen en mensen opsporen en behandelen die deze ziekte hebben. Hiervoor is het van belang dat mensen meer weten over hepatitis, de klachten herkennen en zich op tijd laten testen. Meer weten over hepatitis? Bekijk de website van het RIVM >
Bekijk de video met internist-infectioloog Milly Haverkort:
Over Wereld Hepatitis Dag
Om extra aandacht te vragen voor hepatitis, is het elk jaar op 28 juli Wereld Hepatitis Dag. Deze dag is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen. Het thema van dit jaar is ‘Het is tijd voor actie!’. Want er leven miljoenen mensen op de wereld met hepatitis zonder dat zij dit weten. We moeten hen eerder opsporen, beter behandelen en de verspreiding van de zieke tegengaan. Het doel is dat er in 2030 niemand meer besmet raakt met hepatitis B en C. Lees meer over World Hepatitis Day.
Feiten en weetjes over hepatitis
|