Laatst gewijzigd op: 20-09-2024 om 12:50 uur
Behoefte aan informatie over dementie en hersengezondheid
Ruim 2.700 panelleden vulden in augustus de online vragenlijst in. Ongeveer de helft van de panelleden weet niet hoe ze dementie kunnen herkennen, wat ze kunnen doen als ze iemand met dementie tegenkomen, of hoe ze zorg moeten regelen voor iemand met dementie. Een groot deel van hen wil wel graag weten hoe ze dit kunnen doen. Daarnaast willen veel panelleden informatie over hoe ze hun eigen hersenen gezond kunnen houden.
Merendeel van mantelzorgers voelt zich belast
In Nederland hebben 300.000 mensen dementie. Twee derde van de panelleden kent iemand met dementie. 40% van hen geeft mantelzorg aan iemand met dementie of heeft dat vroeger gedaan. Het merendeel van hen voelt of voelde zich daardoor belast, waarvan een groot deel zwaar- of overbelast. Mantelzorgen is voor hen vooral mentaal en emotioneel belastend. Ze hebben uiteenlopende behoeften om hun belasting te verminderen, zoals ondersteuning bij het regelen van de hulp, dagbesteding, respijtzorg, emotionele steun of praktische hulp. Van degenen die mantelzorg geven of gaven aan iemand met dementie in GGD-regio Kennemerland, heeft de helft ondersteuning aangevraagd bij de gemeente. Meer dan de helft van hen was daar tevreden over.
Kennis over dementie op sommige vlakken beperkt
Veruit de meeste panelleden weten dat een gezonde leefstijl belangrijk is om de kans op dementie te verlagen. Daarnaast weet het merendeel van de panelleden dat het vaak lang duurt voordat een dementie-diagnose wordt gesteld. Minder bekend is dat vrouwen vaker dementie krijgen dan mannen en dat dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is.
Informatie over dementie
Om meer te leren over het herkennen van iemand met dementie, of hoe je iemand het beste kan helpen is er de online training GOED omgaan met dementie. Nadat iemand de diagnose dementie krijgt moet er veel worden geregeld. Op dementie.nl staat een uitgebreide beschrijving die iemand op weg kan helpen. Voor mantelzorgers zijn er online trainingen om veranderend gedrag bij mensen met dementie beter te leren begrijpen en er mee om te gaan. Daarnaast kan er ook ondersteuning thuis vanuit de gemeente worden aangevraagd via het WMO-zorgloket. Om hersenen gezond te houden is er bijvoorbeeld de Mijnbreincoach app of de gratis online Hersencoach training.
Alle resultaten
We informeren gemeenten en zorgpartners over de resultaten, zodat ook zij hier met hun aanbod op kunnen inspelen. Alle resultaten van dit panelonderzoek staan in deze factsheet in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.
Wil je ook deelnemen aan het GGD Kennemerland inwonerspanel? Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel. Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. Je ontvangt een aantal keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Deelname is altijd vrijblijvend.