Laatst gewijzigd op: 24-09-2024 om 09:37 uur
GGD Gezondheidsmonitor 2024 van start
Wat houdt het onderzoek in
Inwoners kunnen meedoen met het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Dat kan digitaal of op papier. In de vragenlijst staan vragen over (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Zo brengen we de gezondheid van inwoners van regio Kennemerland in kaart.
Wie worden uitgenodigd
Niet alle inwoners krijgen een brief. In de regio Kennemerland ontvangen ruim 57.000 mensen van 18 jaar en ouder een uitnodiging om mee te doen. Samen vormen zij een afspiegeling van de inwoners in GGD-regio Kennemerland. Meedoen is vrijwillig. Om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van de gezondheidssituatie in de regio en het land, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die een brief krijgen meedoen met het onderzoek. Daarom nodigt GGD Kennemerland iedereen die de brief ontvangt van harte uit om de vragenlijst in te vullen.
De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Meer informatie over hoe wij omgaan met de privacy van deelnemers staat in onze privacyverklaring.
Wat gebeurt er met de resultaten
Op basis van de resultaten kunnen we samen met de gemeenten in Kennemerland kijken wat nodig is om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Zoals activiteiten om bewegen te stimuleren of om eenzaamheid tegen te gaan. Jij helpt jezelf en andere inwoners van jouw gemeente door de vragenlijst in te vullen. Want hoe meer inwoners meedoen, hoe beter we straks weten hoe we de beste hulp kunnen bieden. De resultaten van het onderzoek worden in de zomer van 2025 bekend gemaakt via www.gezondheidsatlaskennemerland.nl .
Samenwerking
Sinds 2012 voeren alle GGD’en in Nederland dit onderzoek tegelijkertijd uit. Het onderzoek vindt één keer in de vier jaar plaats. Naast de Gezondheidsmonitor voor volwassenen is er ook elke 4 jaar de Kindermonitor over kinderen tussen de 0 en 11 jaar, de Gezondheidsmonitor Jeugd voor middelbare scholieren en de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen voor 16-25 jarigen. GGD Kennemerland werkt samen met de andere GGD’en, de gemeente Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), GGD GHOR Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo levert het onderzoek informatie op over de gezondheid van heel Nederland.
Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek vind je hier.