Nieuws
Geplaatst op: 26-09-2024 om 15:57 uur
Laatst gewijzigd op: 26-09-2024 om 16:13 uur

Jaarverslag vaccinatiegraad regio Kennemerland 2024 over 2023

Jaarlijks brengt GGD Kennemerland een verslag uit over de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in regio de Kennemerland. Nieuw dit jaar is dat er een vaccinatiegraad per gemeente te vinden is in het jaarverslag.

Samenvatting Rijksvaccinatieprogramma jaarverslag 2024 

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is een preventieprogramma dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt uitgevoerd. Het RIVM is verantwoordelijk voor de landelijke aansturing en begeleiding van het RVP en coördineert regionaal de uitvoering van het RVP door de diverse jeugdgezondheidszorg (JGZ) organisaties.

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit vaccinaties voor kinderen die beschermen tegen dertien ernstige ziekten. Daarnaast worden aan zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap de maternale kinkhoest en sinds oktober 2023 de maternale griepvaccinatie aangeboden. De maternale griepvaccinatie wordt alleen gedurende de griepperiode vanaf 15 oktober tot 1 maart aangeboden. Het Rotavirusvaccin is in januari 2024 geïmplementeerd voor de jonge zuigeling. In het jaarverslag 2025 over 2024 zal hierover worden gerapporteerd.

Plan van aanpak verbetering vaccinatiegraad

In april 2024 is een plan van aanpak ter verbetering van de vaccinatiegraad regio Kennemerland gepresenteerd (zie hoofdstuk 7:stand van zaken Plan van aanpak verbetering vaccinatiegraad).

De volgende initiatieven zijn de afgelopen periode gerealiseerd:

  1. Communicatie
    Een van de gerealiseerde initiatieven is het RVP jaarverslag. Naast een rapport voor de regio Kennemerland wordt de vaccinatiegraad voor de diverse vaccinaties voor elke gemeente afzonderlijk gerapporteerd. Daarnaast is de website aangepast in verband met het vernieuwde RVP schema. De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2025. Informatie over mazelen en kinkhoest en de mogelijkheid tot vaccineren is op de website van de GGD geplaatst gezien de toename van de infectiedruk. Er zijn diverse flyers gemaakt en verspreid onder andere over ‘veilig op vakantie en vaccineren’ en één voor de nieuwe griepvaccinatiecampagne die 15 oktober 2024 start.
     
  2. Extra locaties
    In het voorjaar is gestart met twee nieuwe locaties; in Hoofddorp en als pilot in Zandvoort. Voor de groepsvaccinaties in 2025 zijn 2 nieuwe locaties vastgelegd, een nieuwe locatie in Nieuw-Vennep en een tweede locatie in Hoofddorp. Daarnaast is gestart met de pilot ‘kleinschalig vaccineren’. De inzet van verkeersregelaars heeft ervoor gezorgd dat de drukte rondom de vaccinatielocatie in Haarlem opgelost is.
     
  3. Extra personeel
    Met inzet van extra personeel is er geen achterstand meer voor het opstellen van vaccinatieplannen voor jeugdige nieuwkomers. Hierdoor kan er eerder gestart worden met de inhaalvaccinaties (zie hoofdstuk 2 Terugblik en vooruitblik).

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad zuigelingen is stabiel gebleven voor DKTP en pneumokokken en licht verbeterd voor BMR en MenACWY. De vaccinatiegraad voor schoolgaande kinderen is zowel landelijk als regionaal gedaald. Dit geldt ook voor de meeste gemeenten in onze regio. De vaccinatiegraad is onder andere beïnvloed doordat het merendeel van de vaccinaties gegeven zijn in de Covid-periode waarin ook nog veel maatregelen golden.

Daarnaast is er een grote toename van nieuwkomers die of nog geen BSN-nummer hebben en niet meetellen in de vaccinatiegraad of nog niet alle vaccinaties volgens het RVP hebben ontvangen.

Ook het informed consent beïnvloedt de cijfers van de vaccinatiegraad (zie hoofdstuk 4. toelichting vaccinatiegraad).

Infectieziekten in 2024

  1. Bof
    In 2024 is er een uitbraak van bof vastgesteld in de Haarlemmermeer. Van de 9 gevallen waren er 5 eerder gevaccineerd met het BMR vaccin.
  2. Kinkhoest
    Tijdens de Covid-periode zijn er geen kinkhoestinfecties vastgesteld. In 2024 is het aantal kinkhoestinfecties toegenomen. In de eerste helft van dit jaar zijn er 18 kinkhoestinfecties bij jonge kinderen vastgesteld. Geen van deze kinderen waren (nog) gevaccineerd.
  3. Mazelen
    In 2024 is er zowel een uitbraak van mazelen in Eindhoven als in Haaglanden geweest. In regio Kennemerland is recent een mazeleninfectie vastgesteld (zie hoofdstuk 2. Terugblik en vooruitblik).