Nieuws
Geplaatst op: 27-09-2024 om 17:03 uur
Laatst gewijzigd op: 27-09-2024 om 17:09 uur

Wereld Rabiës Dag – 28 september

Op 28 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het risico van rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Dit jaar is het thema van de Wereld Rabiës Dag vanuit de WHO (World Health Organization) “Breaking Rabies Boundaries”. Om deze ziekte te bestrijden, moeten we samenwerken over grenzen en sectoren heen.

Dit betekent dat onder andere overheden, gezondheidsorganisaties en dierenartsen elkaar beter moeten gaan vinden. Hondsdolheid kent geen grenzen, en daarom is het belangrijk dat we wereldwijd deze ziekte aanpakken.

De WHO heeft als wereldwijd doel om in 2030 de sterfgevallen van hondsdolheid door honden te elimineren met het plan Zero by 30. Het belangrijkste aspect hieraan is dat gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar is.

Wat is rabiës?

Rabiës is een zeldzame infectieziekte die dieren én mensen kunnen krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is dodelijk en kun je oplopen door een beet, krab of lik van een besmet dier zoals een hond, kat, aap of vleermuis. In Nederland komt deze ziekte bijna nooit voor, meestal gaat het om patiënten die het virus in het buitenland hebben opgelopen.

Wat kun je doen tegen rabiës?

  • Als je op reis gaat, kun je je laten vaccineren tegen rabiës. Op GGDreisvaccinaties.nl kun je meer lezen over reisvaccinaties.
  • Voorkom dat een dier je bijt, krabt of likt. Hoe kun je lezen in de app GGDreistmee.
  • Pak geen vleermuizen op.
  • Kom direct in actie als je gebeten, gekrabd of gelikt bent door een zoogdier in het buitenland: Was de wond 15 minuten met water en zeep en desinfecteer de wond.

Bel direct je reisverzekering of de alarmcentrale om te bespreken wat je moet doen en waar je terecht kan. Ga meteen naar een ziekenhuis of medisch centrum en bespreek welke vaccinaties en eventuele antistoffen je nog moet hebben.

Oók als je voor je reis vaccinaties hebt gehad, moet je toch een ziekenhuis of medisch centrum opzoeken voor aanvullende behandeling!

Lees meer over rabies of bekijk de video over rabies.

Wist je dat? De datum is gekozen omdat het de sterfdag is van Louis Pasteur, de Franse chemicus en bioloog, die het eerste vaccin tegen hondsdolheid ontwikkelde.