Nieuws
Geplaatst op: 27-11-2024 om 09:36 uur
Laatst gewijzigd op: 27-11-2024 om 09:39 uur

Samen tegen antimicrobiële resistentie

Op 13 november vond een bijeenkomst plaats van het AMR ZorgNetwerk Noord-Holland en Flevoland, met een bijdrage van afdeling Infectieziektenbestrijding (Team Infectiepreventie (TIP)) van GGD Kennemerland. Deze bijeenkomst bood zorgprofessionals de gelegenheid om samen te werken aan praktische invulling van de Richtlijnen voor de Thuiszorg/Wijkverpleging en om kennis te delen over de aanpak van infectiepreventiemaatregelen en antimicrobiële resistentie.

Wat is het AMR Netwerk?

Het AMR Zorgnetwerk in onze regio, dat bestaat uit zes GGD'en, werkt nauw samen met zorgprofessionals zoals huisartsen, microbiologen en andere zorgverleners. Het doel van dit netwerk is om schade en sterfte door infecties met resistente bacteriën te voorkomen. Dit doen we door zorgorganisaties, huisartsen, thuiszorg, laboratoria en apotheken samen te brengen. Door kennis te delen en infectiepreventie te verbeteren, zorgen we voor een verantwoord gebruik van antimicrobiële middelen. Dit alles is cruciaal om de impact van AMR te verminderen.

Interactieve Sessie

Tijdens de bijeenkomst was er een interactieve sessie waarin 25 deelnemers deelnamen aan een speeddate met zes verschillende deskundigen, van huisartsen tot vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen. Ze onderzochten wat ieders rol is in een casus met ernstige huisvervuiling en infectierisico’s, zoals scabiës. Dit soort praktische oefeningen zijn essentieel voor het versterken van de samenwerking en het delen van ervaringen binnen ons netwerk. 

Focus op Infectiepreventie

Het Zorgnetwerk Noord-Holland/Flevoland heeft dit jaar ook de focus gelegd op het verbeteren van infectiepreventie op de werkvloer. Dit omvat het vergroten van de betrokkenheid van bestuurders en leidinggevenden bij infectiepreventie. Door het ontwikkelen van tools en methodes, het organiseren van bijeenkomsten en het opstellen van opleidingsplannen, werkt het netwerk aan kennisvergroting en bewustwording over infectiepreventie. Dit leidt tot gedragsverandering en een betere aanpak van infecties.

Belangrijkste conclusie van de bijeenkomst:

Bespreek signalen eerder met je collega’s en leg de casus voor bij de hygiënecommissie in jouw organisatie. Van daaruit kan gekeken worden naar oplossingen en het betrekken van de GGD OGGZ (ook wel het vangnet genoemd), gemeente of misschien zelfs de woningbouwcorporatie.